Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1592 Wątki)

Ubranie na zimowy spacer

Data utworzenia : 2013-09-18 12:42 | Ostatni komentarz 2021-07-29 17:48

Marta1984

2927 Odsłony
14 Komentarze

Drogie mamy właśnie przymierzam się do zmiany garderoby mojego smyka w kierunku znacznie cieplejszej i dlugorękawowej ;) Jak powinno się ubierać dziecko w zimne jesienne, a następnie zimowe dni? Najbardziej zastanawia mnie spacer bo w domu jakoś sobie poradzimy :) Ile warstw powinno się zakładać dziecku pod kombinezon i jakie? Raczej grubsze bawełniane bluzeczki z długim rękawem czy lepiej swetry albo bluzy polarowe? Na nogi rajstopki to oczywiste. Do tego spodnie i dopiero kombinezon? Czytałam gdzieś, że trzeba dziecku zakładać dwie pary rękawiczek, jedne nieprzemakalne, skarpety koniecznie wełniane. Mateusz miał zeszłej zimy czapkę grubą polarową na zimę. Wydawałoby się, że dobry wybór, a jednak mały się pocił i chyba w tym roku kupię czapkę bawełnianą.

2016-10-08 13:04

My akurat jeździmy autem często i daleko więc u nas kombinezon na dalsze trasy odpada pozostaje kurtka . Freesia87 kup najpierw kombinezon i zobaczysz jak będzie to w praktyce w aucie ,zawsze możesz kurteczkę dokupić :) Zawsze kupuję o rozmiar większy :) Ubieram body z długim rękawem , sweterek albo bluzę , rajtuzki i spodenki , cienką kurteczkę i czapeczkę i jeszcze butki :)

2016-10-08 12:53

Kurcze, no właśnie zastanawiam się czy nie kupić i kurtki i kombinezonu, ale wiecie jak jest - wydać 200 zł i później dziecku ubrać 3 razy... Samochodem nie jeździmy na zbyt dalekie odległości, są to trasy takie na pół godzinki. Za to na spacery staramy się chodzić codziennie. To chyba zacznę od kombinezonu i zobaczę jak się sytuacja rozwinie. A jeśli chodzi o rozmiar, to powiedzcie z Waszego doświadczenia, czy kupować z zapasem? Synek jak się urodził to bardzo szybko rósł, ale chyba już powyżej 8 miesięcy trochę zwalnia, tak? Więc jak kupię strój taki akurat na teraz, to do końca zimy powinno wystarczyć? Teraz jak jesień zrobiła się taka szara i ponura to jak ubieracie dzieci na spacerki?

2016-10-08 12:05

Freesia87 na spacer w spacerówce lepszy będzie kombinezon , natomiast do auta kurtka . Ja małej zakładam do auta kurteczkę , bo w aucie jest ciepło zanim wsiądziemy do auta to zawsze wcześniej włączamy ogrzewanie , rozpinam jej kurtkę , aby ne było jej za gorąco i się nie zgrzała . I jeszcze jak ma założoną kurtkę to lepiej zapina się pasy w foteliku. Ja też mam dylemat nad kombinezonem zastanawiam się jaki kupić jedno czy dwu częściowy , który będzie dla niej wygodniejszy , bo moja mała już samodzielnie tupta . Do spacerówki zamierzam kupić śpiworek , który pewne posłuży też do sanek jak spadnie śnieg. Ktoś ma jakiś fajny i sprawdzony śpiworek do spacerówki .

2016-10-08 06:35

Freesia ja bym poleciła kombinezon. Moim zdaniem jest wygodniejszy dla dziecka , nie zsuwa się i jestem pewna że dziecku będzie ciepło. Właśnie każdy mówi że dziecku zakłada się dwie warstwy ubrań i chyba jest to dobra metoda. Ja bym postawiła na bawełniana czapeczke. Myślę ze dużo tez zależy od dziecka czy jest zmarzluchem czy może nie lubi ciepła .

2016-10-08 06:06

A ja sie wlasnie zastanawiam co lepiej wybrac dla mojego 8 miesiecznego syna: dlugi kombinezon czy kurtke? Jezdzimy na spacery w spacerowce, ale jeszcze nie spacerujemy samodzielnie. Co raz czesciej przychylam sie do zakupu kombinezonu (latwiej ubrac i bedzie dziecku na 100% cieplo, nic sie nie bedzie podwijac itp). Z drugiej strony to kiedy przyjdzie nam np jechac samochodem kombinezon moze byc niewygodny i zbyt ciepły.... to co? Najlepiej kupic i kurtke i kombinezon?

2013-09-18 14:04

Mnie zawsze uczono, że dziecku warstwę więcej niż sobie i tak jak siebie - na cebulkę, żeby po wejściu do pomieszczenia można było się rozpiąć lub rozebrać. No ale zeszłej zimy to ja miałam malucha. Jak w tym roku będę ubierać małą, to jeszcze sama nie wiem.