Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1592 Wątki)

Wyprawka dla bliźniaków

Data utworzenia : 2019-03-03 20:35 | Ostatni komentarz 2019-06-02 21:17

Marta-1997

530 Odsłony
8 Komentarze

Witam, są tu jakieś mamy bliźniaków lub które spodziewają się bliźniaków . Potrzebuje rady odnośnie wyprawki dla małych dziewczynek. Do porodu 2 miesiące a ja nadal jestem daleko , tylko ciuszków pełno .. Co się przydaje a co jest zbędne ?

2019-06-02 21:17

Marta super pomysl z wycieraniem mokrymi chusteczkami brzuch po ktg że ja o tym nie pomyślałam ja używałam ręczników papierowych ale zawsze gdzieś żel został . Będę musiała pamiętać na zaś może się przyda ? Szczerze nie widziałam tych babydream z wodą będę musiala zobaczyć może też kupię na próbę

2019-05-31 11:31

Jak kupowałam to płaciłam 7,49 za 2 paczki ale wtedy była promocja . Normalnie za 2 paczki wychodzi 11 zł , wiec podobnie jak huggisa . Niestety nie mam porównania jak z wilgotnością , jak dziewczyny się urodzą pewnie wypróbujemy inne tez :) Chociaż tych babydremow wzięłam paczke do szpitala , zawsze po ktg brzuszek sobie wycierałam wydawały się bardzo dobre :)

2019-05-27 22:44

Marta u nas hipp to numer jeden od jakiegoś czasu . Niestety teraz u nas Rossmanie nie kupie tych produktów bede musiała w innym sklepie poszukać . Co do chusteczek to nie wiedziałam że ta firma ma też takie gdzie w składzie jest tylko woda . A mogę zapytać jak cenowo wychodzi ? Bo ja za 3 paczki place 15,99zl z huggisa . I są dobrze nawilżone bo miałam inne i praktycznie były suche a to też ważne :)

2019-05-25 12:36

Właśnie robiąc wyprawkę kupiłam takie co mają w składzie wodę. My kupiliśmy z Rossmanna babydreamy co mają 99 % wody w składzie. Mam nadzieję że się u nas sprawdza :) mimo wszystko kosmetyków nie kupowałam tak dużo, bo nie wiem jak dzieci będą reagować, ale te z Hippa maja fajny skład więc mam nadzieję że będą okey :)

2019-05-07 18:38

Generalnie Marta jeżeli chodzi o typowe rzeczy takie jak ubranka , rożek , czapeczkę itd to razy dwa . Ale z takich rzeczy kosmetycznych to polecam przelać wszystko do małych pojemników . Mi np przydał się bardzo suchy szampon , ewentualnie jakieś mokre chusteczki żeby się powycierac bo nie wiadomo jak zareagujesz po cesarce czy będziesz miala siły żeby się wykąpać itd . Co do octeniseptu to ja nie brałam w szpitalu nie przydał mi się w ogóle dopiero w domu przemywalam synkowi pępek , a rane po cięciu myłam białym jeleniem najlepsze na rany szare mydło . Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to po cięciu jak będą Cię pionizowac warto od razu się wyprostować nie bać się bólu ;) no i ranę ja szorowałam gazikiem i szarym mydłem żeby strupki się zagoiły , na pewno na obchodzie będą później sprawdzać stan . Myślałam że będzie boleć ale nie było tak zle . Ja miałam też kupione dla synka chusteczki zapachowe okazalo się że go uczulily więc może od razu lepiej się zaopatrzyć w takie które mają tyko wodę w składzie . My używamy z huggisa i sa ok .

2019-03-04 20:58

Dziękuję bardzo . Lista przydatna . Zacznę powoli kompletować to czego jeszcze nie mam . Octenisept na pewno się przyda zarówno dla dzieci jak i dla mnie po cesarskim cięciu . Dzieki dziewczyny za rade :)

2019-03-04 18:27

Ja co prawda mama bliźniaków nie jestem ale z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć . Ciuszki już masz więc zakładam że łóżeczko i wózek też. Mi od pierwszych dni w domu przydał się inhalator (Córka miała po porodzie obrzęk w nosku) Sól morska Ja używałam disnemaru Balsam bądź oliwka Na pewno octanisept do pielęgnacji pępka, używałam też zwykłego szarego mydła do przemywania. Takie specjalne patyczki do pępka pakowane są jednorazowo w każdej aptece można kupić Pieluszki tetrowe Butelki (Ja polecam z lovi niezaburzajace odruchu ssania ale to kwestia indywidualna jakie kupisz) Jeśli będzie potrzeba to dobrze mieć w pogotowiu smoczki ( najlepiej dwa różne wzory żeby się nie mylily) Pampersy , okolo 8 sztuk dziennie na każdą Do przewijania nie musisz mieć przewijaka , dla mnie był zbędny , wystarcza podkłady na łóżku Obcinaczki bądź nozyczki do paznokci Katarek bądź Frida Szczoteczka do włosów Laktator jeśli chcesz karmić piersią Jeśli mi się o czymś przypomni to na pewno dopisze ;)

2019-03-04 15:45

Podpytałam koleżankę, która urodziła ok. rok temu bliźniaki. Oto, co przydało się mojej koleżance przy bliźniakach: - ubranka - śpiochy, pajace, body z krótkim rękawem, body z długim rękawem, czapeczki bawełniane, skarpetki, tzw. "łapki-niedrapki", sweterki, spodenki, kombinezony, ciepłe czapki i rękawiczki - 2 łóżeczka - wózek bliźniaczy - koleżanka miała na początek taki wózek3 w 1: 3w1 Wózek Bliźniaczy Dorjan TWIN+fotelik zestaw XL - monitor oddechu -smoczki uspokajające do ssania (2 sztuki) - butelki antykolkowe - szczotka i myjka do butelek - 1 wanienka - wymieniała wodę przy każdym dziecku - mata do kąpieli - termometr kąpielowy - szampon do włosów od 1 dnia życia -płyn do kąpieli (koleżanka miała z Emolium) - 2 gąbeczki do kąpieli - szczotka do włosów z miękkiego włosia i grzebyk - balsam (koleżanka miała z Emolium) - krem przeciw odparzeniom pieluszkowym ( bepanthen baby) - kremy ochronne - patyczki dla dzieci (do uszu) - waciki kosmetyczne -sól fizjologiczna - pieluszki jednorazowe pieluchy tetrowe i pieluchy flanelowe - chusteczki nawilżane - przewijak - nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami (do obcinania pazurków u dzieci - są takie w zestawach) -aspirator do nosa - 2 materace do łóżeczka - 2 kołdry - poszewki 2 pościele do łóżeczka - prześcieradła - podkłady - 2 kocyki polarowe i 2 cienkie kocyki - 2 rożki - ręczniki z kapturkiem - 2 śpiworki do wózka Zbędne u mojej koleżanki okazały się: - elektroniczna niania - monitor oddechu