Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Jak myslicie?

Data utworzenia : 2018-07-09 09:42 | Ostatni komentarz 2018-07-10 10:02

Anetulka

610 Odsłony
6 Komentarze

Witam kobietki, jestem tu nowa i pierwszy raz pisze na tym forum. Wiem ze bedziecie sie smiac ze mnie :) Ale mam dla was takie pytanko, Jak myslicie czy ciaza w wieku 18 lat moze byc chciana? Moja mama urodzila mnie w wieku 18 lat, mam teraz 26, I jakos zaciekawilo, jakie wiedzy kiedys byly o ciazy, seksie w tym wieku? :)

2018-07-10 10:02

Moja mama nigdy nie liubila o tym rozmawiac, powiedziala tylko imie i ile mial lat i koniec. Chyba od swojej cioci dowiedzialam sie wiecej o ojcu niz od mamy,

2018-07-10 09:27

Ja mam znajoma ktora urodzila synka w wielu 19 lat. W sierpniu skonczyla 19 lat pare dni pozniej slub i w pazdzierniku zaszla w ciaze. Wiec 20 jeszcze nie miala jak Adas sie urodzil. Wszystko planowane i chciane. Ale mysle ze to nie norma a raczej odstepstwo od reguly. Moja mama urodzila pierwszego syna tez w wieku 19 lat. Ale ja sobie tego nie wyobrazam. Julke urodzilam w wieku 28 lat. W czasaxh mojej mamy to by ozmaczalo mega pozne macierzynstwo. Moja mama ostatnie dziecko rodzila w tym wieku. W dodatku jak chodzilam do szkoly jezykowej w niemczech i staralam sie o dziecko i znajomym ze szkoly przy luznej rozmowie to powiedzialam to stwierdzili czy nie boje sie byc taka "mloda mama"... Mnie sie wydawalo ze to ostatni dzwonek na pierwsze dziecko a niektorzy twierdza ze to wczesnie.

2018-07-10 00:21

No tak , zgadzam się z wami, ze kiedyś zupełnie było inne myślenie, ale najbardziej mnie zaciekawiło o zabezpieczeniu w tym wieku, czy cos stosowali? czasami wydaje mi się, ze nawet słabe przedstawienie mialy skąd sie wzielo ciąza i co chlopaki w koncu mają :) zadnych filmow nie bylo, internetu nie było:) Myślę ze podobne mysli i u chlopcow byly

2018-07-09 13:14

Majupa to świetnie ujęła ;)) kiedyś było inne myślenie, inne wartości....kiedyś do szkoły dalej szli tylko zamożni, więc młode dziewczyny szybko wychodziły za mąż i uciekały z domów....teraz każda dziewczyna z reguły marzy by najpierw zwiedzić trochę świata, wyuczyć się, nawet tego się po części od nich wymaga...więc jak widzi się 18stke z brzuchem to od razu wpadka i że co ona zrobiła, karierę sobie zmarnowała...teraz żyjemy w dużym pędzie , liczy się wykształcenie , dobry zawód i zarabianie kasy....

2018-07-09 12:46

Kiedyś było zupełnie inne podejście do tych kwestii. Myślę, że bardzo dobrze to pokazano w filmie "Kogel-Mogel". Oczekiwało się raczej wczesnego zamążpójścia i urodzenia dzieci, a teraz od dziewczyn wymaga się raczej pójścia na studia lub podjęcia pracy.

2018-07-09 11:18

Kiedyś ciąża w takim wieku nikogo nie dziwiła, tak często było. Teraz zaraz jest podejrzenie o "wpadkę" , jednak nie zawsze tak jest. U koleżanki w rodzinie kuzyn ożenił się z 19latką a za jakieś 10-11 miesięcy dziecko, więc nie wpadka a szybki ślub bo chcięli szybko dziecko :)