Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1580 Wątki)

Co po macierzyńskim

Data utworzenia : 2013-07-25 16:21 | Ostatni komentarz 2014-02-26 10:18

Marta1984

3164 Odsłony
7 Komentarze

Hej! Większości z nas nie objęła ustawa o przedłużonym urlopie macierzyńskim, tak więc powinnyśmy stawić się do pracy ( tu jeszcze kwestia wykorzystania wypoczynkowego bieżącego i zaległego ) kiedy dziecko będzie miało około 7-8 miesięcy. Ja się na to nie zdecydowałam chcąc dociągnąć do czasu kiedy maluch skończy roczek. Jak to wygląda u Was? Kiedy poszłyście do pracy lub planujecie powrót? Co z dzieckiem, żłobek czy dziadkowie, a może opiekunka? Ja obecnie borykam się z tego typu problemem. Kiedy wrócić do pracy i co z malutkim- te pytania nikną w takie dni jak dziś kiedy dziecko źle się czuje i wydaje się jasne, że mama musi przy nim być i koniec.

2014-02-26 10:18

Ja mam zamiar być z dzieckiem w domu do czasu aż pójdzie do przedszkola. Biorąc pod uwagę, że chcemy mieć drugie dziecko to moje siedzenie w domu potrwa jeszcze jakieś 5 lat. Zamierzam jednak pracować sama na siebie i dla siebie. Nie lubię kiedy ktoś mówi mi co mam robić, kiedy i jak. Dlatego teraz troszkę jeszcze odpoczywam, ale już powoli pomagam mężowi w prowadzeniu firmy. Jego odciążam, żeby zajął się konkretami, a sama mam trochę oddechu od małej :)

2014-02-25 18:51

Mnie ustawa nie objęła ale szczęściem w nieszczęściu i przychylnością pracodawcy przeciągnęłam trochę po macierzyńskim. Dosłownie na dwa dni po zakończeniu macierzyńskiego i wypoczynkowego mój maluch miał wyznaczony termin operacji. Dzięki przychylności szefowej przyjęła mnie wiedząc, że pójdę na opiekę. Po operacji pogadałam z pediatrą i wypisywał mi opiekę tak długo jak się dało. Znaczy pewnie dałoby się dłużej i tu może informacja dla pracujących mam. Opiekę na chore dziecko pediatra może wypisywać od poniedziałku do piątku, dzięki czemu można wydłużyć ten okres, bo ustawowo przysługuje 60 dni - przy chorującym dziecku to naprawdę nie dużo. Chorobowego nie można tak wypisywać gdyż musi być ciągłość, natomiast opiekę można tak rozpisać. Wracając do tematu, dociągnęłam prawie do roczku, później przedszkole bo żłobka u nas nie ma, a klub malucha to tak naprawdę przedszkole:) Nie żałuję, bo mały szybko się zaaklimatyzował i lubi chodzić do dzieci.

2014-02-25 18:37

Mi przysługuje roczny urlop macierzyński ale... Moja umowa kończy się w kwietniu i jeśli wrócę do pracy po 14 tygodniach od urodzenia dziecka (czyli w połowie kwietnia) dostanę umowę na czas nieokreślony. Ustaliliśmy, że mąż wykorzysta należną mi pozostałą cześć urlopu i będzie z dzieckiem do ukończenia roku a ja wrócę do pracy. Dla mnie była to naprawdę trudna decyzja. Nie zamierzam rezygnować jednak z karmienia piersią i skorzystać z godzinnej przerwy na karmienie. Teraz łatwo mi się o tym pisze ale jak przyjdzie co, do czego myślę, że to będzie dla mnie dramat zostawić nieco ponad 3miesięcznego maluszka :(

2013-09-16 16:35

ja miałam tylko pól roku teraz jestem bezrobotna i szukam pracy i w tedy starania o drugie dziecko i roczny macierzyński

2013-08-09 07:38

Nas tez objął roczny urlop macierzyński, z którego korzystam, ponieważ nie mam wyboru, gdyż moja umowa była przedłużona do dnia porodu. A później czeka mnie poszukiwanie pracy, chociaż jeszcze nie wiem jak to z tym będzie, ponieważ ja Amelki nie mam z kim za bardzo zostawić, a do żłobka ciężko się dostać.

2013-08-08 21:37

O jak fajnie :) Zazdroszczę ale nie zawistnie tylko " też tak bym chciała" :)

2013-08-08 18:26

Nie polubicie mnie za to, ale mnie ustawa objęła. I niestety jako minus: straciliśmy żłobek-bo w marcu przyjęć nie ma. Córa normalnie poszłaby od września, bo dostała miejsce, a tak, to niestety...jako plus: będę z małą 26 tygodni dłużej:)