Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1581 Wątki)

Rozwód z orzeczeniem o winie Czy potrzebny jest prawnik

Data utworzenia : 2018-04-26 08:15 | Ostatni komentarz 2024-08-05 19:16

Betkarka

1749 Odsłony
29 Komentarze

Mam dowody na to, aby orzec rozwód z orzeczeniem o winie. Wina ze strony męża. Myslicie,ze lepiej jest skontaktować się z prawnikiem czy po prostu samodzielnie złożyć wniosek? Bo widziałam wzory wniosków w sieci.

2024-08-05 19:16

Dokladnie, nie ma reguły. Jeszcze z orzeczeniem o winie to już w ogóle zależy od dowodów, od tego czy szanowny małżonek będzie chciał robić pod górkę czy nie (a zazwyczaj jednak chce).. Mojej znajomej też trwa latami. Z kolei inni znajomi, za porozumieniem stron, obydwoje chyba chcieli się rozstać w miarę w zgodzie i załatwili to na momencie. Nie chcę skłamać ale wydaje mi się, że na jednej rozprawie.

2024-08-05 13:28

Powiem Ci na przykładzie mojej znajomej. Złożyła wniosek o rozod z orzeczeniem o winie męża. Miała dowody na zdradę, wynajęła detektywa, który zrobił kilka zdjęć. Liczyla, że sprawa pójdzie szybko, bo bardzo przeżywała ta sytuację, ale mąż cały czas ze swoim adwokatem przedstawiali w sądzie dowody na to, że to ona przyczyniła się do rozbicia małżeństwa - ich argumenty były idiotyczne (nawet taki, że ona odprawia rytuały, bo wieszała na święta jemiołę). Ostatecznie wygrała sprawę, ale ile sie najadla nerwów i strachu. 

Prawnik powie Ci jak się zachowywać na sprawie, będzie odpowiadał na wszelkie zarzuty drugiej strony. Nie kosztuje mało, ale nie wiesz jak się zachowa pozwana osoba, kiedy dostanie ten pozew

2024-08-05 13:07

To też chyba od Sądu zależy i od ilości spraw  do przeprowadzenia 

2024-08-05 12:46 | Post edytowany:2024-08-21 09:20

To zależy od sądu i ile sędzia ma spraw. Rozwód z orzekaniem o winie może trwać kilka lat jeżeli rozprawy będą co 3-4 miesiące.

Od siebie mogę też dać namiar na kancelarię adwokacką w Krosnie:

https://adwokatszmidt.pl/

Na miejscu specjalizują się nawet w tych trudniejszych sprawach rozwodowych.

2024-08-05 11:20

Orlana ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. To zależy od złożoności sprawy, postawy stron i obciążenia sądu. Bardziej złożone sprawy z orzekaniem o winie moga trwać nawet kilka miesięcy. 

2024-08-05 11:12

A jak długo może trwać sprawa? 

2019-03-06 16:20

Myślę że jak najbardziej zgłosić się do dobrego adwokata. Tym bardziej że to ma być z orzekaniem o winie. Adwokat będzie wiedział co zrobić. Najlepiej to jest wyszukać sobie w necie Ranking Adwokatów. Tam są z całej Polski najlepsi, mają też blog prawniczy więc każdy dowie się coś ciekawego, i ważnego.

Konto usunięte

2018-10-08 20:58

Ponadto jeśli chodzi o winę to musi to być poważna przyczyna - np zły stan zdrowia lub drastyczna zmiana stanu finansowego po rozwodzie. Jeśli wcześniej byłaś niepracująca i zajmowałaś się domem to jak najbardziej alimenty przysługują. Jest to również poniekąd sprawa honorowa i to indywidualnie zależy od Ciebie. Polecam konsultację z radcą prawnym - jest to nieco tańsza forma. Jeśli masz dowody powinnaś również skontaktować się ze świadkami i zapytać czy chcą zeznawać w sprawie. Pomimo zdecydowania i wyłączenia emocji przed sprawą warto jednak skorzystać z pomocy radcy prawnego / prawnika na sali sądowej, ponieważ tutaj emocje biorą górę i może przydać się ewentualna interwencja. Ponadto osoby, które będą nas reprezentować znają doskonale język prawny i mogą również pomóc wyjaśnić daną sytuację w sposób profesjonalny. Nie masz również pewności czy mąż nie skorzysta z takiej pomocy osoby trzeciej. Dlatego, aby nie być osaczoną i przytłoczoną całą sytuacją rozważ taką opcję. Jeśli jesteś z niewielkiego miasta to radca prawny jest znacznie tańszy niż z dużej metropolii. Jeśli mąż przegra, wówczas pokrywa koszty całej rozprawy. Trzymam kciuki za pomyślne zakończenie sprawy