Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zakupy (895 Wątki)

Ekspres do kawy

Data utworzenia : 2017-04-21 10:06 | Ostatni komentarz 2023-02-27 15:13

Mama_Arka_Martynki

7688 Odsłony
168 Komentarze

Drogie Mamusie Marzy mi się ekspres do kawy podpowiedzcie jaki jest wart polecenia. Chodzi mi o taki z górnej półki, żeby nie był kapsułkowy, mielił kawę, spieniał mleko itd i robił pyyyyszną kawusie. Do tej pory mieliśmy prosty ekspres z lidla, ale coś zaczyna szwankowac i pomyśleliśmy o ekspresie z prawdziwego zdarzenia.

2023-02-27 15:13

ja nie mam wiec nic nie polecę :(

2023-02-24 14:26

Z ekspresów do kawy Saeco GranAroma w pełni automatyczny ekspres do kawy posiada aż 16 rodzajów parzenia kawy łatwy w obsłudze to już taka wyższa półka 

2023-02-24 14:12

Do kawiarni musi być jeden z lepszych ekspresów i lepiej popytać przedstawicieli handlowych.

2023-02-23 16:39

do kawiarni to zapewne model jakiś bardziej przemysłowy. To juz chyba trzeba pytać u producentów co konkretnie polecają żeby to jednak trochę posłużyło. 

Konto usunięte

2023-02-23 13:36

A czy ktoś ma może doświadczenie w ekspresach do kawy dedykowanych do kawiarni? Jakie modele możecie zarekomendować? 

Konto usunięte

2018-10-26 15:24

Ja również jestem zwolenniczką tej tradycyjnej wersji. W ogóle w akademiku nauczyłam się od Turków parzenia pysznej kawy Lubię też eksperymentować z dodatkami :) Teraz w ogóle przyszła mi ochota na ten genialny napój, ale niestety narazie nie mogę sobie pozwolić na niego. Może za jakiś czas wypije jeszcze sesję świąteczną z nutą korzenną :)

2018-10-26 15:06

Eleonorka13 oczywiście może w przypadku tej konkretnej firmy tak jest. Nie zmienia to jednak faktu, że mając przed sobą ziarenko kawy a granulkę, gołym okiem widać jaką drogę przeszło i jak zostało przetworzone. Mając na myśli ziarno niższej jakości, myślałam raczej o jego pochodzeniu, ponieważ są to zazwyczaj ziarna z plantacji przemysłowych, zbierane maszynowo, itd. Wszystko kwestia gustu. Zawsze lubiłam kawę i kiedyś też piłam rozpuszczalną, jednak do czasu, kiedy odkryłam różne metody parzenia.

Konto usunięte

2018-10-26 14:10

Anita, wydaje mi się, że dużo zależy od firmy. Oglądałam produkcję kawy z konkretnej firmy i widziałam jak ziarna po prostu bez sortowania trafiają na taśmę i tam ulegają obróbce. Nie są to chore ani robactwa ziarna tylko takie same jak pozostałe. Cześć jest prażoną i leci w całości a reszta mielona i zapażona jak zwykła kawa. Ale w stężeniu super mocnym. Potem taką kawę zamraża się i odparowuje czy jakoś tak. Zostaje z tego jedynie proszek. Wartość jest dokładnie taka sama jak ziarna. Smak i aromat jest inny, to oczywiste. Moc kawy również jest odmienna. Jednak to wciąż ta sama kawa. Ziarno niższej jakości to ziarno, które nie ma idealnego kształtu. Jedynie tym się różni od całości. Jednak w tym programie była przedstawiona obróbka dość drogiej znanej kawy, która ogólnie jest jedną z lepszych na rynku. Może w innych źródłach i firmach robią buble. Kawy rozpuszczalnej za parę złotych na pewno nie kupię :) samo przez się mówi.