Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Antybiotyk Clinadamycin-MIP 600, karmienie piersią i mm

Data utworzenia : 2018-07-01 14:55 | Ostatni komentarz 2018-07-12 13:45

Tamaara

2715 Odsłony
6 Komentarze

Witam Potrzebuje pomocy, rady czegokolwiek. Mam ogromny problem dentysta przepisał mi antybiotyk po którym nie powinno się karmić piersią. Moja córka ma 8,5 m i cały czas była na piersi plus inne posiłki. Mój problem polega na tym że nie lubi pić mleka mm żadnej firmy. Nie wiem co robić ona bez piersi nie chce zasnąć płacze jak jej podaje butelkę i pluje. Dodam również że zanim zaczęłam antybiotyk odciaglam mój pokarm którego również z butelki nie chce pić a co dopiero zmieszanego z mm. Płacze nad nią i nie wiem co robic. Jak mogę namówić dziecko do picia z butelki i dodatkowo na kilka dni mleko mm.

2018-07-12 13:45

Dokładnie tak jak napisała Alicjas wg laktacyjne leksykonu leków antybiotyk jest bezpieczny w czasie KP. Zawsze jak masz przepisane antybiotyk warto go sprawdzić w leksykonie. http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php Antybiotyki z grupy L1 są najbezpieczniejsze i można je przyjmować KP, L2 są bezpieczne, L3 prawdopodobnie bezpieczne, L4 prawdopodobnie szkodliwe, L5 szkodliwe. Podany przez Ciebie antybiotyk należy do grupy L2 czyli jest bezpieczny w czasie KP.

2018-07-02 12:04

Tamara, i jak tam wygląda sytuacja u Ciebie? Kp? Bierzesz antybiotyk?

2018-07-01 17:44

A nie masz jakiegoś lekarza albo poloznej czy pielęgniarki, d o której możesz jeszcze zadzwonić i dopytać? Pamiętaj też, z e na lekach nigdy nie znajdziesz zapisu, że można bezpiecznie brać w czasie kp, bo firmy farmaceutyczne się w ten sposób zabezpieczają. Nawet w ulotce witamin dla ciężarnych jest generalnie pisane, że brać tylko po konsultacji z lekarzem. Dziwne zachowanie dentysty, ale niestety wielu lekarzy nie ma wiedzy na temat leków przy kp czy ciąży.

2018-07-01 16:28

Właśnie mówiłam lekarzowi o tym tylko wzroszyl ramionami i powiedział trudno mam brać aby nie wydał się żaden stan zapalny. Mam brać co 12 godzin przez ok 3-6 dni. W aptece mi powiedziano że nie wolno karmić przy tym antybiotyku, dlatego też postanowiłam napisać tutaj. O pokarm się nie martwię ponieważ mam do dużo i laktator ściąga również dużo... Nie wiedziałam że jest coś takiego jak leksykon leków a w ulotce jest napisane że preparat przedostaje się do mleka i nie jest zalecane przystawianie dziecka. Dziekuje za pomoc poczytam i cos postanowie

2018-07-01 15:27

Wg laktacyjn ego leksykonu leków ten antybiotyk jest bezpieczny podczas kp http://www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=49&lang=pl Sprawdź sobie. Zresztą Twoje dziecko jest juz na tyle duże, z e możesz nie karmić kiedy stężenie leków jest najwyższe, czyli standardowo 1-2 godz po zażyciu leku. Ten lekto można też stosować juz u niemowląt po 1 miesiącu życia. Wiec nawet jak go trochę maluch dostanie to nic nie powinno się stać, skoro młodsze niemowlęta mogą go brać, a z Twoim mlekiem dostanie co najwyzej minimalne ilości. Tu masz ulotkę i dawkowanie,z uwzględnieniem niemowląt https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=449 Oczywiście to Twoja decyzja, ale ja bym normalnie karmiła, starając się co najwyżej tak ustawić dawki.leku by nie karmić przy największym stężeniu.

2018-07-01 15:20

A mówiłaś dentyscie, że karmisz piersią? Jestes pewna, że nie można go brać podczas karmienia piersią ? Sprawdzałaś w laktacyjnym leksykonie leków? Sa antybiotyki, które można brać przy karmieniu piersią, w iec jak nie bardzo rozumiem, czemu lekarz nie przepisał Ci takiego, tym bardziej że po tej przerwie na antybiotyk będzie Ci raczej trudno wrócić do karmienia piersią, b o nawet laktator nie pobudzi Ci tak piersi jak dziecko.