Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Wirus rsv najgorszy dla noworodkow

Data utworzenia : 2017-10-22 15:41 | Ostatni komentarz 2017-11-04 13:57

Monikqa

4092 Odsłony
12 Komentarze

Witam Drogie mamy, niewiem czy słyszałyście o wirusie rsv charakteryzujacym sie zapaleniem oskrzeli i płuc. Moje dziecko zachorowalo na niego majac 2 tyg odrazu trafilismy do szpitala po tyg gdy stan synka sie zaczal pogarszac trafilismy na oiom do szpitala dziecięcego gdzie sym spedzil 2 tyg podpiety do maszyny,ktora za niego oddychala bo nie byl wstanie sam ( obistronne zapalenie pluc z odma a dzień szybciej miał prześwietlenie ktore nic nie wykazalo na tej szybkości rozwoju polega wirus) po kolejnym tyg moglam byc z synem w szpitalu cala dobe na oiom moglismy wejsc 10 min dziennie a do szpitala mielismy 100 km w jedna strone. Syn naszczecie wyzdrowial niema żadnych ubytkow rozwojowych. Dzis jest zywym 21 msc chlopcem z tym ze borykamy sie z ciągłymi infekcjami srednio co 2 msc antybiotyk. Ostatnio zaowazylismy ze strasznie smierdzi mu z ust a o zeby dbamy wiec tonoe to noe to. Z tad pytanie czy te ciagle choroby moga byc nastepstwem rsv a brzydki zapach np migdalkiem

2017-11-04 13:57

Monika i jak z synkiem? Byłaś z nim gdzieś? Co ci powiedzieli / poradzili ?? Polecam wizytę u dentysty a nie u pediatry. Dentysta wyszkolony już w kierunku jamy ustnej więc zbada Ci małego jak trzeba. Czasem z zewnątrz zęby ładnie pięknie a od środka się psują. A ten brzydki zapach utrzymuje mu się cały czas ? Bo rano to jest taki odór po nocy....przy trzecim migdale też się pojawia bo mój brat tak miał..

2017-10-27 01:24

Agn ma rację jeszcze udałabym się do stomatologa, który obejrzy dokładnie ząbki Syna. Brzydki zapach z ust może pojawić się również przy próchnicy. Może Ty nie widzisz nic niepokojącego a stomatolog zauważy. Masz też rację moja siostra ma cukrzyce i przy niej w niektórych momentach pojawia się przykry zapach z ust. Może zrób badanie morfologię i zbadaj poziom cukru we krwi. A jak już zrobisz morfologię to oczywiście mocz i crp też nie zaszkodzi.

2017-10-26 18:31

Monikaqa a czy byliście z synkiem u stomatologa po prostu? Moze od tej strony zacznij i prawdziwego specjalisty od jamy ustnej skoro pediatrom nie ufasz i ja sama osobiście powiem Ci że w pierwszej kolejności poszłabym własnie do lekarza od ząbków i jamy aby dokładnie z lampą sprawdziła język, ząbki, podniebienie i całą śluzówkę. Pediatra choćby nie wiem jak dobry takim sprzętem i okiem nie dysponuje, więc moze pewne rzeczy przegapić, może też zaradzi coś na halitozę poza odpowiednią i dokładną higieną jamy ustnej, podczas której nalezy pamiętać tez o szczotkowaniu języka co zmniejsza ilość lotnych związków siarki z tego co kojarzę o prawie połowę. To samo tyczy się dorosłych. Poza tym zrobiłabym prywatnie podstawowe badania, jeśli już minął dłuższy czas od ostatnich i podczas trwania objawów nie robiliście ich synkowi. Morfologia, mocz, crp, może wymaz z jamy ustnej i badania dotyczące diagnozowania cukrzycy(nie wiem jak ma się to do dzieciaczków, ale wiem że chorzy na cukrzyce niekiedy mają problemy z zapachem z ust) i chorób wątroby (niewydolności) . Chyba tylko po takim pakiecie byłabym spokojna, że są to jedynie związki siarki. Możesz porozmawiać tez z jakims poleconym pediatrą czy jest sens coś jeszcze więcej zrobić, ewentualnie czy będzie chetny aby dać skierowanie na powyższe badania(lub choć część). Niech obejrzy też małego pod kątem kataru oraz zapalenia zatok, migdałków i ogólnie chorób układu oddechowego. Może dużo tego, ale napisałam wszystko co może być prawdopodobne choć bardziej pod kątem dorosłych. No i wiem, że sama gdy coś mnie nie pokoi najchętniej zrobiłabym cały komplet badań by mieć pewność, dlatego może tak obszernie podeszłam do waszego problemu. A jeszcze miałam zapytać o sprawę szczepień. czy Synek jest szczepiony? Czy zgodnie z kalendarzem szczepień, ewentualnie jakieś dodatkowe szczepienia np pneumokoki?

2017-10-25 00:26

Po pierwsze współczuję wszystkich przejść z Synkiem. Brzydki zapach z ust może się pojawić przy katarze, może świadczyć o stanie zapalnym jamy ustnej. Najlepiej poproś pediatrę w czwartek, zeby dokładnie obejrzał gardło Synka.

2017-10-23 11:55

No w czwartek mamy umówioną wizytę u pediatry.Chociaż w Brodnicy niema dobrych pediatrów a po tym co przeszliśmy jezdzimy prywatnie do Pani która była ordynatorem w centrum zdrowia dziecka i ma prywatny gabinet 60 km od nas ale tez nie chcemy jezdzic z kazdą pierdoła bo już ostatnio zwróciła nam uwagę na to że przyjechaliśmy z katarem, bo nasz lekarz wypisał małemu antybiotyk mimo ze maly mial katar 3 tyg i zadnych innych objawów .. dlatego patrze po forach moze ktos cos wie miał podobny problem zdzieckiem bo ja naszym pediatrom juz nie wierze

2017-10-23 10:29

Przy częstym stosowaniu antybiotyku nawet pomimo brania "osłonki" może się zrobić stan zapalny jamy ustnej. Nie zawsze daje objawy w postaci bólu. Moja córka jadła normalnie, ssała butelkę, miała tylko własnie taki brzydki zapach z ust. Lekarz stwierdził grzybicze zapalenie jamy ustnej. Twojego synka oglądał lekarz wewnątrz jamy ustnej? Bo teoretycznie przy badaniu pewnie zaglądał, czy gardełko nie jest czerwone, ale może poproś o bardziej szczegółowe obejrzenie.

2017-10-23 07:50

Syn mojej znajomej miał 3 migdał i przy chorobie był brzydki zapach z ust.

2017-10-23 07:42

Brzydki zapach ma córa przy katarze, zawsze. Jeśli nic przy okazji nie widać, to skonsultuj się z lekarzem. To nie jest normalne, żeby maluch miał taki brzydki zapach bez przyczyny. Ogromnie współczuję tego co przeszliście. Niestety jestem w stanie wyobrazić sobie, co czuliście. Najgorszemu wrogowi nie życzę takich przeżyć.