Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Szczepienie dziecka a choroba domownika !?

Data utworzenia : 2017-09-12 04:58 | Ostatni komentarz 2017-09-16 09:06

Agata.Ka

13221 Odsłony
11 Komentarze

Czy szczepicie swoje dzieci jeśli mama lub któryś z domowników jest chora/y ? Jak to jest w Waszych przychodniach ... czy jest to powód do odroczenia szczepienia ?

2017-09-13 00:37

Ja nigdy nie zaszczepiłabym dziecka w momencie kiedy ktoś z domowników jest chory. Może okazać się, że w momencie szczepienia jeszcze tego nie widać ale dziecko już coś rozkłada a infekcja zaatakowała mały organizm. Zawsze lepiej odczekać niż później żałować, że nie odczekaliśmy i pojawią się u naszego dziecka jakiekolwiek Nopy. Ja jestem ostrożna jeśli chodzi o szczepienia i wolę zaszczepić później i mieć pewność że dziecko jest zdrowe.

2017-09-12 12:07

Jestem zdania, że lepiej dmuchać na zimne i nie ryzykować szczepienia gdy ktoś w domu przechodzi infekcję. W przychodniach jest różnie, zazwyczaj badają samego malucha, nie robiąc żadnego wywiadu przy tym, taka masówka trochę, zaszczepić i mieć z głowy. Infekcje zwłaszcza te wirusowe bardzo szybko się rozprzestrzeniają. U mnie pediatra też jest zdania, że nic się nie stanie jeśli maluch zostanie zaczepiony trochę później niż termin z kalendarza szczepień.

2017-09-12 09:07

Nieistotne jak to jest w przychodniach, na pewno znajdzie ktoś, kto zrobi tak czy inaczej. Ja nigdy nie zaszczepiłabym dziecka, gdyby ktoś z domowników był chory. Nasz pediatra uważa dokładnie tak samo. Ktoś z domowników jest chory, po maluchu jeszcze tego nie widać, szczepisz, a okazuje się, że infekcja już zaatakowała. Nie ryzykowałabym absolutnie. Jak najbardziej jest to powód do odroczenia szczepienia.