Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Drżenie kończyn a szczepienie

Data utworzenia : 2017-07-08 05:15 | Ostatni komentarz 2017-09-23 22:02

alicjas132

2787 Odsłony
10 Komentarze

Witam, Moja córcia ma obecnie 5,5 tygodnia i do tej pory występuje u niej drżenie nóżek i rączek, szczególnie jak się czymś stresuje, zazwyczaj jak próbuje się wypróżnić (co generalnie sprawia jej problemy, pręży się wtedy i stęka lub płacze), czasem podczas przewijania i przebierania lub podczas płaczu, gdy trudno ją uspokoić. Czasem zdarza się też, że zadrży jej nóżka podczas karmienia, tak jakby przeżywała jeszcze wcześniejszy płacz. Generalnie jest dość nerwowym i płaczliwym dzieckiem. Pediatra stwierdził (bez żadnych dodatkowych badań czy konsultacji, a jedynie na podstawie oględzin, gdy akurat drżenie nie występowało), że wszystko ok, a to jest jedynie objaw niedojrzałego układu nerwowego. Niebawem musimy wybrać się na pierwsze szczepienia i mimo tego, że jestem zwolennikiem szczepień, stresuje mnie ta sytuacja, bo boję się, że w tym przypadku szczepienia zbytnio obciążą jej układ nerwowy i zwiększy się ryzyko powikłań. Terminy u neurologa dziecięcego - nawet prywatnie- są odległe, więc konsultacja raczej odpada. Co o tym myślicie? Czy faktycznie takie drżenie kończyn nie wymaga odroczenia szczepień? Może ktoś był w podobnej sytuacji? I do kiedy te drżenia powinny ustąpić?Proszę też o wypowiedź eksperta. Z góry dziękuję za pomoc :).

2017-07-08 16:42

Mój synek też miał takie drżenia. Brudka, rączka czy nóżka... Fakt, to niedojrzały układ nerwowy. Nam pediatra już w szpitalu powiedziała, ze to przejdzie z czasem. Synek ma już prawie 3 miesiące i praktycznie nie występują już u niego takie drżenia, a na początku były bardzo częste. A jak byliśmy na pierwszym szczepieniu w przychodni, to nasza pediatra widziała to drżenie i potwierdziła słowa lekarki ze szpitala... my szczepiliśmy wtedy normalnie dziecko, ale jeżeli masz obawy, to skonsultuj sprawę z innym lekarzem, lub przesuń szczepienie w czasie. A jeżeli chodzi o wypruznianie się dziecka, to noworodki prężą się całe, napinają i robią się czerwone, ponieważ używają wszystkich mięśni, bo nie wiedzą które są od czego, popłakiwanie przy tym też jest normalne. Co innego jak dziecko płacze godzinami i nie można to uspokoić ani piersią, ani noszeniem. Jeżeli takie sytuacje powtarzają się kilka razy w tygodniu, to już mogą być objawy kolki. Czasem zdaża się też, ze dziecko ma problem z wypruznianiem, gdy ma skazę białkową, lub nie trawi laktozy. Ale to już może tylko lekarz stwierdzić...

2017-07-08 08:18

Moja siostra jest w 9miesiącu ciazy. Czuje drżenie dziecka. Położna powiedziała że to normalne i do 3 miesiąca życia się unormuje. Ale jak jest ze szczepieniem niestety nie wiem.