Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Drżenie kończyn a szczepienie

Data utworzenia : 2017-07-08 05:15 | Ostatni komentarz 2017-09-23 22:02

alicjas132

2786 Odsłony
10 Komentarze

Witam, Moja córcia ma obecnie 5,5 tygodnia i do tej pory występuje u niej drżenie nóżek i rączek, szczególnie jak się czymś stresuje, zazwyczaj jak próbuje się wypróżnić (co generalnie sprawia jej problemy, pręży się wtedy i stęka lub płacze), czasem podczas przewijania i przebierania lub podczas płaczu, gdy trudno ją uspokoić. Czasem zdarza się też, że zadrży jej nóżka podczas karmienia, tak jakby przeżywała jeszcze wcześniejszy płacz. Generalnie jest dość nerwowym i płaczliwym dzieckiem. Pediatra stwierdził (bez żadnych dodatkowych badań czy konsultacji, a jedynie na podstawie oględzin, gdy akurat drżenie nie występowało), że wszystko ok, a to jest jedynie objaw niedojrzałego układu nerwowego. Niebawem musimy wybrać się na pierwsze szczepienia i mimo tego, że jestem zwolennikiem szczepień, stresuje mnie ta sytuacja, bo boję się, że w tym przypadku szczepienia zbytnio obciążą jej układ nerwowy i zwiększy się ryzyko powikłań. Terminy u neurologa dziecięcego - nawet prywatnie- są odległe, więc konsultacja raczej odpada. Co o tym myślicie? Czy faktycznie takie drżenie kończyn nie wymaga odroczenia szczepień? Może ktoś był w podobnej sytuacji? I do kiedy te drżenia powinny ustąpić?Proszę też o wypowiedź eksperta. Z góry dziękuję za pomoc :).

2017-09-23 22:02

Dziękuję, dziewczyny :)

2017-09-23 09:52

To super że wszystko w porządku :)

2017-09-23 09:28

Alicja, super, że wszystko ok. I dobrze Wam lekarz zalecił z tym krztuścem. Zdrówka :)

2017-09-21 13:19

Dziękuję za wszystkie komentarze. Bylismy na konsultacji u neurologa dziecięcego, który potwierdził, że wszystko jest w porządku i drżenie wynika z niedojrzałości układu nerwowego. Zalecił jedynie magnez z wit b6 i szczepionkę niezawierającą pełnokomórkowego krztuśca. Niunia zaszczepiona w 10 tygodniu i wszystko, odpukać ok. Pozdrawiam

2017-08-21 18:17

Dzień dobry. Faktem jest, że drżenia kończyn mogą wiązać się z niedojrzałością układu nerwowego dziecka. Nie mniej jednak na szczepienie dalsze mamy czas do 8 tygodnia a nawet do 10. Zaleciłabym wykonanie USG przezciemiączkowego u maluszka i ewentualnie po wyniku, pokazałabym malucha lekarzowi neurologowi. Drżenia mogą być wynikiem dojrzewania układu nerwowego ale jeżeli niepokoją, dobrze byłoby wykluczyć inne przyczyny. Pozdrawiam

2017-07-19 21:26

mój synek tez miał takie drżenia stracha miałam bo z córkami nic takiego się nie działo, ale minęło samo

2017-07-14 18:18

Mojej córeczce drży brodka czasami. W pierwszym przypadku się przestraszylam . Potem gdzieś przeczytałam że to normalne, położna to potwierdziła. Teraz ma już prawie dwa miesiące i już się to drżenie nie pojawia ;) Więc i u ciebie może jest to samo i wkrótce przejdzie

2017-07-14 17:08

To całkiem normalne mój też się tak trzasł, jesli ubrane maleństwo było odpowiednio a i tak wystąpiło drżenie to dość normalne pamiętaj że ćwiczy mięśnie które są słabe potem one się kurcza i rozkurczaja po wysiłku więc stąd też może być drżenie :) jest dużo możliwości taki mały człowiek tyle przeżywa poznaje i ćwiczy w brzuchu był w wodach więc mniej wkladal wysiłku. Co do prezenia jeśli przy robieniu kupki to normalne dzieci nie umieją przeć więc pomagają sobie płaczem prężeniem się itd wtedy też robią się czerwone z wysiłku. Jeśli długotrwale się drze to mogą być tez kolki występuja one do 3 miesiąca . Pomaga wtedy leżenie na brzuszku i masaże brzuszka można też pomoc wypróżnić się dziecku masując delikatnie brzuszek w dół kolistymi ruchami w stronę lewego biodra :) co do szczepienia to nie jest powód by przekładać też pytalam o to bo moj też tak drżał :)