Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

niedokrwistość u niemowlaka

Data utworzenia : 2017-06-22 23:32 | Ostatni komentarz 2017-08-21 18:02

Madzik_rendzik

4590 Odsłony
5 Komentarze

Witam Mój maluszek ma dwa miesiące i robiliśmy pierwszy raz badanie krwi na którym wyszły obniżone erytrocyty i hematokryt, w zawiązku z tym dostaliśmy do suplementacji syrop "żelazowy" oraz witaminę b6 do podawania rozkruszone. Moje pytanie jest takie czy istnieje witamina b6 w jakiejś innej formie łatwiejszej do podawania dziecku, lub ewentualnie jak podawać rozkruszoną, czy mogę ją w czymś rozpuszczać. Maluch jest karmiony tylko piersią,być może ja powinnam jeść więcej produktów bogatych w żelazo??Proszę o odpowiedz

2017-08-21 18:02

Dzień dobry. Proszę podawać dziecku preparat żelaza pod nazwą Innofer Baby w dawce 4-5 mg/kg/na dobę w 2 dawkach i do tego preparat wit. B w kroplach Innovitum B 1 kr/kg masy ciała dziecka. Ważne, żeby Innofer dokładnie wstrząsać przed użyciem. Pozdrawiam

2017-06-23 19:38

Ja podawałam Synowi na anemią actiferol 15. To były saszetki do rozpuszczania w wodzie bądź mleku. Dawałam je z wodą ale dodatkowo witaminy b6 nie dawałam. Ważne jest żeby podawać żelazo pomiędzy karmieniami w Twoim przypadku, żeby podawać z witamina C szczególnie pochodzenia roślinnego wtedy żelazo jest lepiej przyswajalne. Jesli masz zalecenie podawania dodatkowo witaminy b6 to idź do apteki i zapytaj czy jest ona dostępna w formie kapsułek. Może jest. A Ty też powinnaś zadbać o dietę bogatą w żelazo. Jedź np brokuły, pietruszka zarówno natkę jak i korzeń, Szczaw, szpinak, wołowinę, cielęcinę, wątrobkę, jajko a w szczególności żółtko, pestki dyni i soczewicę. Pamiętaj o witaminę C pochodzenia roślinnego bo wtedy żelazo lepiej się wchłania.

2017-06-23 09:58

Madzik witaminę b6 w aptece dostaniesz w ampułkach, sama też możesz jeść produkty zawierające żelazo, są też witaminy dla Kobiet karmiących. Powodzenia i oby maluszkowi się poprawiło :)

2017-06-23 08:49

Moja córka brała żelazo i cebion Multi w kropelkach, tam też jest B6.

2017-06-23 07:57

Actiferol kilka dziewczyn podawało swoim maluchom, jest to syrop a tam oprócz żelaza jest już witamina B6, więc może byłoby to dobre rozwiązanie. Musisz dokładnie zapytać lekarza, a najlepiej sprawdź też co zawiera Twój syrop żelazowy, może to wystarczy.