Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Znów kiepskie wyniki badań

Data utworzenia : 2017-05-11 20:46 | Ostatni komentarz 2017-06-13 20:34

Ana-1984

879 Odsłony
3 Komentarze

Witam znów mam lekki stres, bo wyszło nam podwyższone AST 54 a norma jest do 40, Alt 38 norma do 44, Żelazo 45 a norma od 61 - 157, granulocyty 13 norma od 40-70, limfocyty 77, hemoglobina 10,6 norma od 10,1 do 12, 9, WBC 6,0 norma od 5,5 do 18, TSH 3,030 norma od 0,270 - 4,200. Oczywiście mamy podac żelazo i jeden pediatra mi powiedział, że podwyższony AST może być przy niskim żelazie a drugi że nie wie z czego może być podwyższone i bądź tu madrym i jak się nie przejmować. Mam też pytanie do Pani doktor czy przy chorobach serca może mieć to jakiś związek bo syn ma zwiększone przepływy i od urodzenia jest pod kontrolą kardiologiczną.

2017-06-13 20:34

Dziękuję za odpowiedź! pozdrawiam

2017-06-11 12:42

Dzień dobry. Odpowiedź dla Pani Ana 1984. Wyniki badań powinien interpretować lekarz widząc dziecko. Często normy są podawane ogólnie dla wszystkich. Dzieci w każdym okresie rozwoju prezentują inne normy wyników badań. Czasem różnice są bardzo duże. Podwyższone w tak niewielki sposób wyniki AST czy ALT nie ma znaczenia. Za kilka tygodni powinno się powtórzyć, ewentualnie dobrze jest zrobić badanie USG jamy brzusznej, żeby ocenić wielkość wątroby i obserwować. W czasie choroby wątroby wyniki rosną do kilkuset. U dorosłych może istnieć związek chorób serca z wielkością stężenia enzymów wątrobowych. Pani dziecko jest pod opieką kardiologa i gdyby coś się działo nieprawidłowego, na pewno by zareagował. Jedynie niższe stężenie żelaza w surowicy może zachęcać do suplementowania go dodatkowo ponieważ często u dzieci może występować niedobór. Jeden wynik o niczym nie świadczy a także ilość żelaza w surowicy. Ważne jest jak się wbudowuje w krwinki. Do tego dobrze jest zrobić badanie ilości białka odpowiedzialnego za zdolność wiązania się z żelazem itd. Wszystko zaleci i objaśni pediatra. Proszę pamiętać, że jednorazowe badanie o niczym nie świadczy i wyniki interpretuje lekarz. Pozdrawiam

2017-05-22 22:22

Cześć! Ja bardzo często mam robioną morfologię z uwagi na mój stan zdrowia i wyniki Twojego dziecka mogą świadczyć o zaczątkach anemii, być może potrzebna będzie zmiana diety na bardziej wartościową, nie piszesz w wątku o wieku. Jeśli do roku można zmienić mleko np.na enfamil które ma dużo żelaza i bardzo dobre opinie, natomiast dietę starszego trzeba urozmaicić w warzywa i chude mięso a odstawić słodycze. Oczywiście najlepiej będzie jeśli skonsultujesz swoje obawy z innym pediatrą z pewnością będą potrzebne dokładne badania. Czasami lepiej zaufać własnej intuicji niż dać się zwieźć lekarzowi, który nie jest pewien, ale też nie zamierza sprawdzać dalej.