Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Siad płotkarski u niemowlaka

Data utworzenia : 2017-03-28 22:13 | Ostatni komentarz 2017-03-30 12:03

Konto usunięte

7711 Odsłony
8 Komentarze

Witam! Mój syn zaczął raczkować i siadać w 7 miesiącu życia. Zastanawia mnie fakt, iż przy siadaniu ustawia nogi w tzw. siad płotkarski. Proszę o informację czy to normalne? Zazwyczaj podwija nogę lewą.

2017-03-30 12:03

Moja córka też tak siada.Nie widziałam w tym nic niepokojącego dopóki kamYYY nie założyła tego wątku.Wczoraj podpatrzyłam,że moja córka z tego siadu płotkarskiego podgina sobie drugą nóżkę i tak siedzi.Dla mnie to nie stanowi problemu,bo ładnie raczkuje. Widocznie dzieci lubią przyjmować takie pozycje.

2017-03-30 11:34

Dla świętego spokoju bym zapytała pediatry, ale raczej nie ma się co martwić. Maluch odkrywa nowe możliwości, odkrył teraz taki sposób siadania, jest mu wygodnie to tak robi, Moja córka natomiast ma manię siadania w literkę W, za nic nie mogę jej oduczyć, co ją poprawię, to za chwilę znowu tak siedzi....

2017-03-29 21:56

kamYYY dla pewności zapytaj pediatrę, moze teraz po prostu mu tak wygodniej. A byłaś może ostatnio u ortopedy?

Konto usunięte

2017-03-29 19:21

No właśnie on raczkuje normalnie, zaczął siadać dosyć szybko. Do tej pory nie myślałam o tym siadaniu z podkurczona nogą jak o czymś złym. Dopiero obca osoba zwróciła mi uwagę, że jeśli syn tak robi tylko z jedną nogą to może świadczyć to o asymetrii. Dlatego zaczęłam się nad tym zastanawiać. Tak czy inaczej podpytam naszego lekarza o to.

2017-03-29 15:00

Dziecko pomalutku odkrywa swoje możliwości,najpierw z jedną nóżka potem z drugą. Wszystko przyjdzie z czasem

2017-03-29 13:02

mój synuś też podwijał jedną nóżke, czasem poprawiałam ale i tak siadał po swojemu. Lakarka powiedziała, że tak może siadać, że mam się nie stresować:)OPOtem jak zaczął raczkować to też nie na dwóch nóżkach tylko jedną ma lekko podwiniętą i jak małpka się odbijał, ale to tylko na podłodze, na łóżki raczkował normalnie.Lekarka się śmiała, że widocznie ma wrażliwe kolanka i po twardym raczkuje inaczej, a na łóżku ma miękko to mu wszystko jedno:)

2017-03-29 10:35

Moim zdaniem siedzenie tego typu jest jak najbardziej normalne. Z drugiej strony słyszałam że ta podwiniętą nożke w trakcie siedzenia należy wyprostować - ma to związek z kregoslupem, stawami i stopami. Tak samo kiedy dziecko siedzi jak "zabka" , czyli dwie nóżki podkurcza - należy ten siad korygować. Ja zawsze profilaktycznie oba te ślady korygowałam u mojego syna i tak samo mam zamiar je korygować u córki jeśli takie wystąpią. :)

2017-03-29 09:39

Z tego co się orientuje to każdy sposób śniadania jest dobry ale ważne żeby nie był jedyny. U tak małego dziecka myślę,że za chwilę rozwiną się inne pozycje śniadania. Dziecko musi tylko ogarnąć samo swoje możliwości. Może syn na tym etapie ma w tej pozycji zachowana najlepsza równowagę. Bardzo często dzieci na początku podkurczaja 1 nogę.