Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Astma oszkrzelowa czy Zapalenie oskrzeli czyli wizyta u pulmonologa ?

Data utworzenia : 2013-05-13 13:35 | Ostatni komentarz 2018-07-31 19:52

Patrycja.Pawlak

6391 Odsłony
16 Komentarze

Jestem chora na astmę oskrzelową . Od dawien dawna nie przyjmuję już leków , lecz w dzieciństwie miałam ich mnóstwo . Choroba mylona z zapaleniem oskrzeli . Lekarze mylą się często i astmę oskrzelową diagnozują zapaleniem oskrzeli. Czy ktoś wie kiedy i na jakie badania zgłosić się do pulmonologa ? Czy jest jakiaś instytucja tak jak IMID np. w której wykonują badania diagnozujące astmę ?

2014-10-26 11:22

Magdalenamsl ja też słyszałam, że wykluczyć astmę może spirometria, a trudno ją prawidłowo wykonać u dziecka, nawet kilkuletniego.

2014-05-28 23:05

male dzieci leczy się na astme bez potwierdzenia i bez badan ,,, badania sa po 4 czasami po 6 roku zycia to zależy od tego czy dziecko może przejść już badanie, moja corka bierze leki bez badan ...zdaniem pulmunolog to ze pomagają i to ze maz jest astmatykiem to wystarczające potwierdzenie dla 4 letniego dziecka

2013-11-13 22:27

My w ciągu kilku miesięcy wylądowaliśmy drugi raz z zapaleniem płuc w szpitalu i przy drugim przyjęciu oświadczono nam, że skoro z wywiad rodzinny jest obciążony również alergią (mąż ma łojotokowe zapalenie skóry, mój tata miał astmę) to mój syn też jest narażony na astmę. W związku z ty obecnie jest cały czas na pulmicorcie i ewentualną decyzję o jego odstawianiu podejmie alergolog w grudniu. Tak naprawdę u dzieci bardzo trudno zdiagnozować astmę i generalnie dzieci z takimi objawami jak częste zapalenia oskrzeli czy płuc profilaktycznie leczy się jak astmatyków. Nie wiem na ile to prawdziwa teoria, mnie mimo takiej diagnozy skierowano właśnie do alergologa, a nie pulmonologa.

2013-05-17 23:40

wiem o tym mam siostrę która ma tak silną astmę że musi koniecznie przyjmować leki ale zastanawia się skąd teraz brać pieniądze ? U mnie na szczęście narazie ustała astma ;) jeszcze tego mi brakuje przy wydatkach na synka :) dzięki za pomoc . ;')

2013-05-17 11:08

Zaczęło się tak przed 2 urodzinami.Co chwile miał zapalenie oskrzeli można było usłyszeć takie"świsty "gdy oddychał.W koncu dostał skierowanie do alergologa bo za często się te problemy oskrzelowe powtarzały gdzie okazało się ,że ma początki astmy oskrzelowej dostał lekarstwa wziewne.Testy miał robione ok 3 roku życia,teraz drugi raz 2 mies temu.Dośc długo miał spokój choć w zimie przed wyjściem z domu,lub przed lekcją w -fu musiał sobie fuknąć lekarstwo bo czasami bez tego dostawał napady kaszlu.Teraz ma na nowo dobrane leki. Alergie i problemy astmowe są tak częste ,a nasze wspaniałe Państwo zabiera refundacje cena jednego leku ,który musi mieć poszła o 100%w górę

2013-05-17 11:01

Badanie kału jest bardzo ważne. W wielu krajach Europy Zachodniej coroczne odrobaczenie dzieci jest normą. Czasem kaszel lub katar utrzymujący się długotrwale, wcale nie musi być objawem alergii czy zapalenia oskrzeli. Pasożyty bytujące w jelitach wywołują reakcje alergiczne u dzieci, zaś glisty powodując kaszel i katar przenoszą się tą drogą z płuc do jamy ustnej, gdzie wraz z wydzieliną śluzową są połykane, zamykając w ten sposób kolejny cykl swego życia powodując samo-zakażanie dziecka, które z kolei może prowadzić do wyniszczenia organizmu. Badanie kału należy wykonać kilkukrotnie, ponieważ wynik dodatni często wychodzi nawet za 3-4 razem. Zarazić się nimi dziecko może przebywając w towarzystwie innego zakażonego dziecka, bądź bawiąc się w piaskownicy, gdzie często dochodzi do przypadków załatwiania się tam zwierząt. Jeśli pasożyty nie zostaną wykryte, problem drążony jest dalej np. pod kątem alergii, astmy itp. Ale pasożyty występują raczej u starszych dzieci, niemowlęta sporadycznie dotyka ten problem.

2013-05-16 18:38

Aha dziękuję za pomoc , ale powiedz proszę ile lat czy miesięcy poraz pierwszy był badany czy miał te zmiany osłuchowe.

2013-05-15 21:19

Patrycja u moich braci bliźniaków było tak,ze gdy byli malutcy jeden non stop miał zmiany osłuchowe i często stwierdzali zapalenie oskrzeli później po badaniach mieli stwierdzoną alergię.Potestach zostały dobrane im leki.Jeden z braci miał stwierdzony początek astmy oskrzelowej.Leki brał systematycznie choć z upływem lat trochę się uspokoiło i leki zażywali sporadycznie.Teraz mają po 15 lat i znów częsciej szczególnie jeden miał problemy więc dostali skierowanie do poradni alergologicznej bo jego ataki duszności i zmiany oskrzelowe są na podłożu alergicznym.Skierowanie dostaje się w rejonie. Na pierwszą wizytę kazują przynieść badanie na obecność pasożytów w kale robione przynajmniej dwukrotnie.Tak jest przynajmniej u nas.Potem po przeanalizowaniu choroby lekarz kazał wykonać powtórne testy alergologiczne ,spirometrię i jeszcze inne badania i teraz dobrał bratu na nowo leki.Wszystkie badania wykonywane miał w poradni alergologiczno pulmonologicznej i w szpitalu obok bo to jest u nas połączone.