Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Siniaki

Data utworzenia : 2017-02-26 23:18 | Ostatni komentarz 2017-03-09 11:31

cyrkonia

2282 Odsłony
15 Komentarze

Mam pytanie czy częste pojawianie sie siniaków moze być spowodowane anemią? Ostatnio zauwazylam ze na ciele pojawia mi sie wiele sinikow i nie zawsze wiem skąd nawet są...najwiecej jest ich na nogach ale ostatnio pojawily sie nawet na piersiach. Karmie piersią od 4,5 miesiąca i do tej pory wydawalo mi sie ze dobrze sie odżywiam. Ale zaczynam się martwic czy to nie przyczyna anemii...moze to miec związek? Szukalam w innych wątkach ale nic nie znalazlam

2017-02-27 12:32

Ja zrobiłabym na Twoim miejscu szczegółowe badania. W ten sposób wykluczysz choroby , no i nie będziesz się stresować:)Skonsultujesz je z lekarzem i będziesz wiedzieć czy wsyztsko jest ok, bo możliwe że po prostu jesteś bardziej podatna na siniaki:)

2017-02-27 12:20

Ja na okrągło biore Cerutin czy Rutinoscorbin, a sianiaki jak sie pojawialy tak nadal się pojawiaja z nikad;)

2017-02-27 12:03

Cyrkonia duza ilosc latworobiacych sie siniaków swiadczy o kruchosci naczyn krwionosnych :) Musisz je po prostu wzmocnic :) Najlepsza do tego jest witamina C :) Mozesz brac no 6 rutinoscorbinow dziennie :) Chodzi o to zeby wzmocnic, uszczelnic i uelastycznic naczynka krwionosne ;) Tyle ze taka dawne wit c najpiej skonsultuj z lekarzem, bo nie wiem jak to wyglada podczas karmienia piersia

2017-02-27 10:59

Cyrkonia, jak najbardziej od szczypania bedziesz miec te siniaki, ja pisalam wcześniej, to jest delikatna skora, bardziej wrażliwa i to możliwe ze od tego. Ty tak tego nie odczuwasz. Ja mam tak z siniakami. Ktos jak patrzy na moje nogi to mowi "o matko skad to masz?" a ja nawet nie wiem kiedy i gdzie sie uderzylam bo nic nie bolalo a siniak jest i to naprawde ogromny i zmieniajacy kolory. Chetnie bym zrobila Ci zdjęcie i pokazala co mam na nodze i nie wiem skad. Ale od zawsze tak mialam wiec sie nie przejmuje. Co do wyników krwi to u mnie zawsze podane sa normy, i gdy cos jest poza norma to przy mojej wartosci jest strzalka w dół albo w gore wiec od razu widac co jest nie tak. O anemii świadczy poziom hemoglobiny, powinnien byc miedzy 12 a 16. Jezeli bedziesz miala watpliwosci to pójdziesz do lekarza i on odczyta Ci wyniki zebys miala pewność ze wszystko jest w porządku:)

2017-02-27 10:35

Jeśli o mnie chodzi o dużą ilość siniakow oznacza moją niezdarnosc he he

2017-02-27 08:53

No właśnie co do cery to ja należę bardziej do tych osób z ciemną karnacja tez zawsze miałam tak ze jak się uderzyłam to zaraz siniak ale teraz to jakas masakra mam po 6siniakow na nogę:/ właśnie tak myślałam isc na morfologię....a z wyników będę wiedziała sama czy mam anemie czy nie? Maly mnie szczypie ale żeby aż tak? Ze siniaki po tym sa:(

2017-02-27 08:41

A czujesz sie inaczej? Jestes czesciej rozdrażnienia, zmęczona, osłabiona czy ospala? Albo masz bardzo blada cere? Jezeli tak jest, to rzeczywiście może oznaczać anemie. Najlepiej wykonać badanie krwi, morfologie. Nawet jezeli zrobisz prywatnie to sa grosze, a będziesz wiedziała na czym stoisz. Ja w zeszlym tyg robilam OB i morfologie i placilam u siebie 10zl, wynik mialam po poludniu online. A moze masz taka cere? Wcześniej tak nie mialas? Ja np mam od zawsze pelno, wszędzie siniakow. Wystarczy, ze lekko sie gdzies dotkne i juz siniak. A jak uderze sie juz naprawde mocno to robi mi się krwiak. Mialam tak od zawsze, a wyniki krwi mam zawsze bardzo dobre, morfologie ponad 13. Wyniki robie obowiazkowo raz w roku i anemie mialam raz, podczas ciąży. Najwięcej siniakow tez mam na nogach. A moze synek za mocno scisnal Ci piers raczka, oparl sie albo cos w tym stylu. Ty tego nie odczulas, a cialo na piersiach jest delikatne i może stad te siniaki. Proponuje zrobic morfologie, dla własnego spokoju, poza tym dobrze jest to kontrolowac przynajmniej raz w roku. Gdyby jednak siniakow przybywało, dlugo nie schodzily to radze udac sie do lekarza. Moze on Ci cos wiecej powie. Moze rzeczywiście musisz się odzywiac bardziej wartościowo, nie twierdze ze tego nie robisz, ale czasami wydaje nam sie, ze dobrze się odzywiamy, a tak naprawde nasz organizm potrrzebuje wiecej witamin:)