Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Dziwne zachowanie

Data utworzenia : 2017-02-18 21:52 | Ostatni komentarz 2017-02-22 17:03

D.Aleksandruk

1408 Odsłony
15 Komentarze

Na wstepie: synek 10m-cy, 8kg. Urodzony w 37tc 2020g 47cm hipotrofia cc na zimno. Obecnie ma 7 zębów, stoi na nóżkach przy mebelkach, raczkuje. Ogólnie bardzo ruchliwy. Mój problem powstał 3 tyg temu. Synek w dzień zachowuje się dobrze ale wieczór i noc to koszmar. Kiedyś kladlam się z nim i usypial przy cycu lub bez, jak mu coś dolegalo wystarczyło polulac i spał. Obecnie łazi po całym łóżku, rzuca się, kładzie ,przekłada, wykonuje śmieszne ruchy każda próba położenia lub ululania to płacz i wisk jakbym szpilki miała na rękach. Tak jakby coś nie dawało mu spać kazało chodzić ruszać się. Czasami trwa to godzinę a czasami dwie... Dodatkowo jak uśnie budzi się z płaczem i znowu próbuje chodzić po łóżku tak jakby lunatykowal. Synek od początku też mocno się poci podczas snu ale tylko na główce poduszka dosłownie jest mokra. Wcześniej nie przejmowalam się tym bo sądziłam, ze odziedziczył to po mężu ale teraz wszystko pisze. Ząbków jest już 7 dwa całkiem dolne wyszły gorne 1,2 przebite i już tak w połowie wyszly. W nocy budzi się co godzinę i tylko cyc go uspokaja, w dzień śpi dwa razy po 30 minut. Jestem wyczerpana nie wiem co to jest dawalism mu z mężem już na noc lek od bólu ale to nic nie dało tak samo czapki na stany niepokoju. Jestem zalamana. Nie dość, ze przeszliśmy do 4mż synka horror kolki to teraz to. ..

2017-02-19 14:01

Moja córka odstawiała taki jazz w styczniu przez 2,3 tyg.Byłam pewna,że przyczyną mogą być ząbki,których zresztą do dzisiaj jeszcze nie ma.W ciągu dnia bardzo mało spała i łatwo się wybudzała.A wieczorem nie mogła zasnąć,rzucała się po łóżku,co ją położyłam to wstawała i płakała.Zasypiała o 24 lub 1 w nocy dopiero-tak się męczyła.A w nocy bardzo często się budziła a ja ją karmiłam.Normalnie wcześniej po karmieniu nocnym zasypiała a wtedy miała problem z zaśnięciem.Co się okazało? Córkę brało przeziębienie i dlatego tak się zachowywała.Nie podejrzewałam ,że córka będzie chora,bo nie miała kataru ani gorączki.Skończyło się to anginą niestety. Wiem co czujesz,chciałoby się pomóc dziecku ,ale nie wiadomo co mu jest.Trudno stwierdzić co dzieje się z twoim dzieckiem,możemy tylko snuć przypuszczenia.Mam nadzieję,że szybko się to skończy i wróci do normalności.

2017-02-19 13:37

A może w domu za gorąco macie? U mnie chłopcy też się kręcą jak za ciepło, lepiej im się śpi jak jest 19, 20 stopni w pokoju i wilgotność też powinna być odpowiednia. U mnie jeden bliźniak też jak się za bardzo przed snem wygłupia to potem zanim uśnie to z 10 min mi tak bryka i tyłek w górze i kręci się ale w końcu zaśnie.

2017-02-19 13:24

Siostrzenicy tez bardzo pocila się główka, az poduszka byla mokra. Siostra zrobiła badanie poziomu wit D i bylo w normie. Okazalo sie właśnie, ze to dziedziczne i szwagier tez tak ma. Latem to az recznik ścieli na przescieradlo bo jest mokre, tak bardzo sie poci.

2017-02-19 12:02

A nie zmieniło się coś u was w domu? Przeprowadzka? Praca? Może zaczęłaś przygodę z nocnikiem? A może dużo wychodzicie? Lub kłócicie się? Może tv gra cały dzień? Może uczysz coś robić samodzielnie?Wybacz za dziwne pytania nie musisz tu odpowiadać ale Czasem rzeczy dla nas nieistotne dla dziecka są nadmiarem bodźców i stąd potem niespokojny sen i podobne zachowania. Jeśli wszystko to wykluczysz to może być tak że dziecko jest teraz w dość intensywnym okresie zdobywa dużo nowych umiejętności np stania więc widzi wszystko z innej perspektywy niż dotychczas raczkujac może dojść do wszystkiego co chce. Synek poprośtt myśli że spanie to strata czasu bo są ciekawsze zajęcia skąd ten ruch przed zaśnięciem tak jakby za wszelką cenę nie chciał zasnąć. Co do pocenia się główki proponuję zbadać poziom Wit D

2017-02-19 09:09

Mi też wydaje się, że to skok rozwojowy , albo idą kolejne ząbki dla tego maluszek jest niespokojny. Może w ciągu dnia ma za dużo wrażeń i w nocy odreagowuje. Może macie za ciepło w mieszkaniu to przez to też może się kręcić i łazić po łóżku bo mu jest za gorąco. I stąd też może być to pocenie bo jest po prostu za ciepło, chociaż przyczyn pocenia może być więcej( niedobór wit.D, może być dziedziczne, zły materiał na pościeli, albo dziecko jest tak ruchliwe, że się poci ). Jeżeli bardzo Cię martwi zachowanie dziecka, wybierz się do lekarza i powiedz o tym jak zachowuje się Twoje dziecko. Poczytaj jeszcze te wątki które podesłała Ci Ewelina.

2017-02-19 08:17

Tak jak pisze Ewelina może to być skok rozwojowy ale jak będzie sytuacja wydluzala to może wybierz się do pediatry. Lunatykowanie bym skreslila, raczej bym pomyślała o skurczach mięśni,czy problemach z nerwami jak synek się rozluźnia.

2017-02-18 23:15

Dla mnie brzmi to jak skok rozwojowy. Podrzucam kilka watkow na ten temat, w jednym jest nawet odpowiedz eksperta. http://lovi.pl/pl/forum/2/2327/2 http://lovi.pl/pl/forum/6/5570/1 http://lovi.pl/pl/forum/5/7502/1 Jezeli to rzeczywiście skok rozwojowy to samo minie, musicie jakos to przeczekać.