Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

utrzymujacy się kasze a oskrzela czyste

Data utworzenia : 2017-02-13 18:54 | Ostatni komentarz 2017-09-08 20:50

TinaC

7610 Odsłony
10 Komentarze

jestem matka wariatka, tak o mnie będą chyba myśleć w przychodni. syn od dłuższego czasu kaszle i furczy jakby miał katar. przy ściąganiu niewiele jest. zdarza się przy zasypianiu, że ciężko oddycha.jeżeli chodzi o kaszel to zazwyczaj jest rano, przy zasypianiu i po przebudzeniu. lekarz twierdzi, ze dziecko jest osłuchowo czyste. oczywiście może być to od ząbków ale ja obawiam się początków astmy- sama ją mam. Pytanie do specjalisty czy można rozpoznać kaszel od refluksu a od astmy czy ząbków? i jak długo kaszel może się utrzymywać? tzn jeżeli dziecko jest osłuchowo czyste to jak powinnam reagować i kiedy jest wskazana wizyta u pulmonologa? dodam, że czekamy na testy alergiczne, które będą w marcu. wg lekarza dziecko jest zdrowe a na mnie wszyscy patrzą jak na wariatkę, bo dzieciak kaszle a ja uważam, że jest zdrowy. dodam, ze zapoznałam się z http://lovi.pl/pl/forum/5/4462/3 http://lovi.pl/pl/zdrowie-i-rozwoj/809/1 http://lovi.pl/pl/zdrowie-i-rozwoj/624/1

2017-09-08 20:50

Moje dzieci tez tak maja.. katar potem kaszel ale osluchowo czyty, podobno jest to kwestioa chorob zlobkowych wiec podaje wit D na wzmocnienie i tran a na kaszel taki syrop http://vitispharma.pl/katalog/produkt/produkty/dicotuss-baby-med/dicotuss-baby-med on jest na oba rodzaje kaszlu wiec podaje zawsze jak tylko kaszel sie pojawi

2017-08-21 18:30

Dzień dobry. Nie wiem ile dziecko ma wieku. Rozumiem, że skoro ząbkuje, to jest niemowlakiem. Jeżeli jest niepokój, czy kaszel wiąże się z patologią układu oddechowego należy wykonać RTG płuc. Jeżeli Pani cierpi na astmę, prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u dziecka wzrasta. Zanim zrobi Pani testy, można pobrać krew i sprawdzić poziom immunoglobulin IgE, których miano może wzrastać w przebiegu alergii. Oczywiście należy również wykluczyć reflux. Jeżeli kaszel jest częstszy rano, po przebudzeniu i wieczorem przy zasypianiu może być związany z refluksem, ponieważ dziecko leży. Dobrze byłoby pokazać malucha gasroenterologowi, wykonać badanie USG jamy brzusznej. Ocena laryngologa też wniosłaby jakąś wiedzę, czy jest stan zapalny błony śluzowej nosa, jak wyglądają uszy. Rozumiem, że Pani się niepokoi. Po wykluczeniu innych przyczyn można będzie założyć, że jest to przewlekający się kaszel po infekcji. Czasami też tak może być. Pozdrawiam

Konto usunięte

2017-07-25 15:07

Jeśli dziecko jest po chorobie to Kaszel może się u niego utrzymywać bardzo długo nawet do sześciu tygodni. Jeśli ma katar to kasę może być spowodowany wydzielina która płynie do gardła. Tak czy inaczej przedłużający się kaszel Należy koniecznie skonsultować z lekarzem pediatrą

2017-02-15 13:41

Dobrze ze wiesz na czym stoisz mniej wiecej, po wizycie u lekarza. Oby zadziałało i nie splynie nic na oskrzela.

2017-02-15 13:08

Chłopcy fizjologicznie furczą i charczą? Coś w tym jest moim też nieraz tak mają, osłuchuję ich, a za jakieś pół godziny nic nie słychać.

2017-02-15 11:34

syn ma 4,5 miesiąca. Byliśmy u specjalisty i mamy 2 diagnozy: 1. to wydzielina zalegająca na tylnej ścianie gardła i 2. chłopcy fizjologicznie tak furczą i charczą. mam podawać dziecku flegaminę i nie nie rezygnować z basenu - może akurat jak będzie po basenie kaszlał to się oczyści. zobaczymy czy zadziała. oczywiście wszystko w każdej chwili może zejść niżej na oskrzela. jak najwięcej spacerów, wietrzenia i ma być ok.

2017-02-14 21:11

A ile syn ma? Nie ma co się dziwic że sie martwisz. Kaszel nie bierze sie znikąd. Tym bardziej ze sama masz astme więc warto to skontrolowac u synka. Siostry synek mial niecałe 2 latka jak wykryto u niego astme oskrzelowa. Wcześniej bardzo duzo chorował na zapalenie oskrzeli. Pozniej ciągle kaszlal i tez niby nic mu nie bylo, lekarz mówił ze musi sie wykaszlec. Dopiero podczas pobytu w Centrum Medycznym w Karpaczu, zrobiono mu wszystkie badania i okazalo się ze ma astme i mnóstwo alergii. Od tamtej pory jest na wziewach, dwa razy dziennie bierze sterydy i mniej choruje, ale nadal jak pobiega to ma ataki kaszlu ze az wymiotuje.

2017-02-14 06:38

Tina jeśli jesteś astmatyczką to masz podstawy obawiać się o dzieciaczka. I bardzo dobrze że byłaś u lekarza, bo jeśli kaszle to zawsze sprawdzić lepiej czy nie idzie na oskrzela. A samemu ciężko nieraz wyczuć. Czasem jak dziecko oddycha da się słyszeć właśnie taki głośne charczenie w klatce piersiowej i z tyłu . U nas tak było i kaszel był taki brzydki ciężki, trochę mokry i wyszło zap oskrzeli.