Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Tarczyca

Data utworzenia : 2017-02-13 13:24 | Ostatni komentarz 2017-03-14 12:33

rewers342

1382 Odsłony
13 Komentarze

Mamuski czy którejś z was dziecko mialo powtarzane badanie na tarczycę ?? Pediatra powiedziała ze musi mu ponownie zrobić dla swojego świętego spokoju . zaniepokoiła mnie okropnie bo nigdy nie miałam styczności z tarczyca u nikogo i nie wiem jakie mogą być tego konsekwencję.

2017-02-14 23:17

Dam znać o wynikach ale najpierw musi się wyleczyć z zapalenia oskrzeli . dzięki bardzo za opis :)

2017-02-14 22:43

Objawami u dzieci są m.in. :sucha i zimna skóra,zachrypnięty głos,duży język,zaparcia, senność,brak apetytu,późne zarastanie ciemiączka.Przeczytałam,że u dzieci poniżej drugiego roku życia niedoczynność tarczycy może mieć charakter przejściowy.Po skończeniu dwóch latek powtarza się badania i może się okazać,że wyniki hormonów już są dobre. Ale spokojnie na razie to tylko podejrzenia Twojego lekarza a nie choroba.W laboratoriach też zdarzają się pomyłki. Moja tarczyca została wykryta przez mojego pediatrę na" rzut oka".Po zrobieniu badań okazało się ,że to tarczyca.A niewykryta i nieleczona tarczyca ma poważne niekiedy konsekwencje. Czekam na wiadomość o wynikach.

2017-02-14 13:55

Zobaczymy co nam wyjdzie , mam nadzieje ze wszystko będzie ok bo tez sobie nie wyobrazam małemu dawać hormonów. No tylko ze ona mi nie sugerowała ze może mieć tylko po prostu chce powtórzyć To badanie . wczoraj byłam przerażona tym a dzisiaj juz na spokojnie podchodze . a ta choroba ma jakieś objawy ???

2017-02-14 12:10

Rewers my teraz mamy ten problem. Mały mial miec zabieg ostatnio niestety zabieg sie nie odbyl bo okazalo sie ze ma podwyzszone TSH (i to sporo). PO tygodniu robilismy ponownie badania i do endokrynologa. POzniej znow tydzien i znow wizyta. Niestety zbyt wolno te hormony opadają, teraz znow czekamy 2 tyg, badania krwi i wizyta u endo. jesli hormony nie spadną ystarczająco to mnaly bedzie mial wlaczone leczenie. Ogolnie takie wahania u malych dzieci moga wystapic, dlatego powtarza sie badania zeby miec porownanie. w 90% przypadków 2 wynik jest juz dobry, jesli nie to wtedy wlasnie leczenie. Ogolnie niedoczynnosc tarczycy u takich malych dzieci moze spowodowac opoznienie w rozwoju dzieci dlatego tzreba szybko dzialac. A moj maly odziedziczyl to niestety po mnie, ja walcze z niedoczynnoscia od 9 lat, w ciazy mialam wyniki super (lepsze niz przed) ale bralam konce dawki hormonów. Mam jednak nadzieje ze teraz na badaniach wszystko wyjdzie ok, bo nie chcialabym 2,5 miesiecznego dziecka szprycowac hormonami tak jak siebie dzieb w dzien

2017-02-13 14:41

Spokojnie .Lekarz chce powtórzyć badanie,aby upewnić się czy przypadkiem Twoje dziecko nie ma wrodzonej choroby tarczycy dokładnie niedoczynności tarczycy.Każde dziecko jest badane po urodzeniu pod kątem TSH-hormonu tarczycy.Sama walczę z tarczycą od 15 r.ż. Miałam obawy,że moje dzieci mogą tą chorobę odziedziczyć po mnie. Zrobisz badania i wtedy będzie wszystko wiadomo.Na razie to tylko przypuszczenia lekarza.A Twoje dziecko wcale nie musi być chore na tarczyce.Bądź dobrej myśli.