Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

bobath a vojta

Data utworzenia : 2017-01-10 22:40 | Ostatni komentarz 2017-01-16 17:27

TinaC

4263 Odsłony
14 Komentarze

z synem dostaliśmy skierowanie na rehabilitację - diagnoza obniżone napięcie mięśniowe. niestety pani doktor nie wskazała metody rehabilitacji i mam to uzupełnić, moje pytanie kiedy stosuje się bobath a kiedy vojtę? na wizytę musimy poczekać, więc może tu znajdę odpowiedź na moje pytanie. dodatkowo, która metoda przynosi szybsze czy lepsze efekty w przypadku ONP?

2017-01-11 11:01

dzięki dziewczyny o takie info mi chodziło, jutro jestem umówiona z panią dr do uzupełnienia skierowania:)

2017-01-11 10:45

vojta to bardzo nieprzyjemny sposób rehabilitacji, dużo lepszy jest Bobath, według mnie.

2017-01-11 10:31

Obie metody moga być wykorzystane w przypadku obnizonego napięcia mięśniowego, obie są skuteczne. Byc może któras szybciej przynosi zamierzone efekty, ale to musiałby już podpowiedzieć specjalista. Nie ma podzialu ze jedna wykorzystuje sie przy wzmozonym a druga przy obnizonym. Obie sa wykorzystywane w obydwu przypadkach. O tym decycuje specjalista i dobiera odpowiednie cwiczenia:)

2017-01-11 10:27

To lekarka powinna zlecić jaką metodą ma dziecko mieć rehabilitację . Bo przecież on wie , a nie Ty jak masz rehabilitować dziecko i jaka dla niego metoda jest lepsza. My przy WNM mieliśmy zleconą rehabilitację metodą Vojty . Na pewno oby dwie są skuteczne tylko ,że metodą Bobath dzieci są dużej rehabilitowane , bo jest to łagodniejsza metoda . I efekty przychodzą później , natomiast przy Vojcie szybciej. Moja córka miła 7 tygodni jak pierwszy raz poszliśmy na rehabilitację .

2017-01-11 10:17

Dziękuję ale artykuły pokazuje tylko różnice pomiędzy obydwoma metodami a ja chciałabym wiedzieć,która się stosuje w WNP i onp i czy obydwie mają takie same skutki,czy któraś może nie jest zalecana dla maluszków? Artykuł niestety nie odpowiada w pełni na moje pytania.a co do wizyty to jest chyba niedopatrzenie przez spóźnienie lekarza.szybko,szybko i tak wyszło. Pytam,bo może któraś metoda jest lepsza czy bardziej wskazana w naszym przypadku. Dodam,że synek był u neurologa ze względu na czynniki ryzyka po ciężkim porodzie, dostał 4 apgar tylko czego 0 za mięśnie.

2017-01-11 09:37

http://lovi.pl/pl/zdrowie-i-rozwoj/906/1 Podsylam link do fajnego artykułu, może on wyjaśni Twoje wątpliwości:) Swoją droga to dziwne ze Pani doktor nie dala Wam konkretnej odpowiedzi na temat leczenia i rehabilitacji. Macie prawo się na tym nue znać, powinna Was odpowiednio poinstruowac. Najlepiej poszukać prywatnue rehabilitanta, który będzie przyjeżdżał do domu i ćwiczył z synkiem. On na pewno Wam wszystko by wyjaśnił i odpowiednio zajął sie synkiem.