Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

drapanie uszka

Data utworzenia : 2016-12-13 14:01 | Ostatni komentarz 2017-01-08 22:48

kaszyna

2082 Odsłony
14 Komentarze

Witam Moja córeczka skończyla 5 mięsiecy, od jakiegoś czasu dość często drapie się i ,,szarpie" jedno uszko, czy to normalne? Nie ma gorączki, czyszcze jej uszka po każdej kąpieli, sprawdzam czy woda nie wleciała. Czy to może być np z nerwów? Czy wybrać sie do specjalisty? Dziękuję za odpowiedzi :)

2017-01-08 22:48

A u nas Synka lubi dotykać uszka w czasie jedzenia. Zawsze paluszki wędruje do uszka i tam gmera.

2017-01-08 20:08

U nas również wzmożone dotykanie uszu i drapanie ma związek z zębami. Nigdy nic złego się nie działo, a za każdym razem były to zęby, ale oczywiście lepiej zapytać i obserwować dziecko, czy to aby nie stan zapalny. Jak szły czwórki, córa drapała ucho prawie do krwi.

2017-01-06 12:33

U nas synek ciągnie się za uszy jak mu wychodzą zęby, czyli praktycznie od 4 miesiąca z małymi przerwami. Jak miał dłuższe włoski (po roku mu obcięłam) to jeszcze za nie się ciągnął ale też właśnie w okolicach ucha.

2017-01-04 12:23

nie polecam czyścić patyczkami - nawet tymi dla dzieci! Ja dla pewności poszłabym do pediatry - ona zajrzy w ucho i stwierdzi czy nie ma stanu zapalnego... niektóre dzieci lubią ciągnąć za uszy ale dla spokojnej głowy warto to sprawidzć :)

2016-12-31 12:21

Może coś się dzieje dziecku w uszku jakaś krostka, albo uczulenie na szampon?

2016-12-15 11:36

http://lovi.pl/pl/forum/5/3676 Tutaj artykuł i wątek na temat bólu ucha, jedna z mam miała tam podobne pytanie ;) Warto poczytać :)

2016-12-14 20:48

To rzeczywiscie moze oznaczac, ze poznaje nowe części ciała, albo jak piszą dziewczyny, coreczka jest zmeczona. Moja ma 13 mcy i tez ciagnie sie za ucho albo za wlosy, co szybciej znajdzie, jak jest juz zmęczona:) Nawet jeżeli woda podczas kąpieli dostanie sie do ucha dziecka to woskowina nie pozwala jej sie dostac dalej,. Natomiast gdyby chodzilo o jakies zapalenie uszka to dziecko potwornie płacze z bólu, zwlaszcza przy próbie dotkniecia uszka albo wlozeniu palca do ucha. Gdy dziecko nie reaguje placzem gdy dotykasz ucha to raczej nie ma powodów do niepokoju:)

2016-12-14 14:46

Mój synek ma osiem miesięcy i też tak robi od dłuższego czasu. Przeważnie jak go karmię i zasypia to wtedy drapie się, ciagbie za uszko. Robi po prostu tak wtedy gdy jest zmęczony .