Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Gorączka po szczepieniu - 5w1 i pneumokoki

Data utworzenia : 2016-12-05 09:51 | Ostatni komentarz 2016-12-30 23:42

J.Krol

22580 Odsłony
59 Komentarze

Jak długo może utrzymywać się gorączka po szczepieniu? Dziecko skończone 5 miesięcy. Czy jak po podaniu pedicetamolu ustanie i znowu wroci ile razy mozna podawać? Czy dwa dni to już należy udać się do lekarza czy jest to normalne?

2016-12-05 13:12

U nas podczas szczepienia na pneumokoki gorączka była ale zaraz po szczepieniu....no i kolejną dawkę podałam na noc i rano było już ok. No ale niestety po takiej szczepionce ZAWSZE występował odczyn poszczepienny....Czerwony i bolesny.... Smaruj okolice wkłucia altacetem albo altaziają,łagodzi obrzęk i szybciej pozwala wrócić do formy skórze. A taka gorączka może występować max 3 dni,a potem do lekarza. magros nam pediatra powiedziała że nie powinno się łączyć szczepionek z innymi.....po przyjętej dawce innego szczepienia,dopiero za 6 tygodni podawaliśmy na Pneumokoki.

2016-12-05 10:51

Gorączka do 3 dni. Paracetamol możesz podawać co 6-8 godzin też przez 3 dni. Ja nie ustąpi to udaj się do lekarza. Nam utrzymywała się dwa dni.

2016-12-05 10:13

Gorączka może utrzymywać się przez 2-3 dni po szczepieniu i nie należy panikować. Ile razy można podać dany lek najlepiej sprawdzić na ulotce. Moja córka nie gorączkowała po szczepieniach, więc nie miałam potrzeby podawać. Natomiast, gdy ostatnio miała gorączkę podałam tylko raz czopek, a później już nie wróciła. Pytanie jeszcze jaka jest to gorączka, czy mowa o 37 stopniach czy już o 38, bo to też jest istotne. Ponadto dość dużo za jednym razem maluszek dostał, więc nic dziwnego, że organizm reaguje. Ja osobiście pneumokoki będę szczepić na osobnej wizycie, by nie łączyć tylu szczepień.