Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Odruch wymiotny i krztuszenie się

Data utworzenia : 2016-12-01 13:55 | Ostatni komentarz 2016-12-10 14:18

szyszka91

1488 Odsłony
5 Komentarze

Hej. Moja córka (7 grudnia skończy 4 miesiące) czasami ma odruch wymiotny i przy okazji się krztusi. Głównie po jedzeniu się to zdarza. Rzadko to się dzieje no ale niepokoi mnie to. Zazwyczaj zjada 90ml mleka modyfikowanego i raczej jej to wystarcza bo usypia, ale stwierdziłam że może będę jej podawać więcej no i od dwóch dni dostaje po 120ml i też to normalnie zjada. Śpi tyle samo co przy jedzeniu 90ml także się zastanawiam czy po prostu nie daję jej za dużo. Sytuacja z wczoraj. Zjadła 120ml trzymam ją na rękach w pozycji półleżącej i widzę że ma odruch wymiotny więc od razu przekręciłam ją na brzuszek i poklepałam lekko po pleckach po czym zwymiotowała i już potem było wszystko w porządku. Dziś podaję jej po 90ml i ani nie ulewa ani nie ma żadnych problemów bo po tych 120ml ulewała. Czy to moja wina, że wymiotuje bo jej za dużo podaję mleka? I czy powinnam zgłosić się do lekarza z tym odruchem wymiotnym?

2016-12-10 14:18

Zdecydowanie to z przejedzenia. Corka ma 13 miesiecy i kiedy ja karmię to odruch wymiotny jest dla mnie sygnalem ze albo jest najedzona albo cos jej nie smakuje;)

2016-12-02 13:31

Kasia.S. dziękuję za radę. Podaję małej po 90 ml i już jest okej ;) Dziękuję Wam za rady bo bardzo mnie uspokoiłyście :)

2016-12-02 11:52

Szyszka uważam, że podajesz za dużo mleczka. Mała zje co prawda wszystko ale jest to dla niej za dużo u dlatego ulewa. Tym bardziej, że po 90 ml nie ulewa więc tyle jej wystarcza i jest najedzona nie potrzebuje 120ml. Wg mnie nie masz powodu do obaw. :)

2016-12-01 14:08

iwona886 dziękuję za odpowiedź uspokoiłaś mnie ;) odbijam córcię po każdym karmieniu także nie wiem co może być powodem tych ulewać pewnie po prostu za dużo mleka bo faktycznie jak wypije 120ml to ulewa a jak 90ml to jest wszystko w porządku ;)

2016-12-01 14:00

Szyszka wydaje mi sie, ze córka dostaje za duzo mleczka i to powoje odruch wymiotny, u takich maluszków często zdarzają się takie sytuacje i nie masz powodów do zmartwień. Odbijasz dziecko po każdym karmieniu ? Bo jeżeli nie to może spróbuj odbijać bo dziecko podczas jedzenie łyka też powietrze które zalega w brzuszku i powoduje takie ulewanie.