Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Pionizacja dziecka

Data utworzenia : 2016-11-05 21:29 | Ostatni komentarz 2016-11-05 23:36

K.Krzok

1326 Odsłony
2 Komentarze

Przed urodzeniem córki duuuużo czytałam na temat pielęgnacji opieki nad noworodkiem, a później niemowlakiem. Uczęszczałam też do szkoły rodzenia. Nigdzie jednak nie mówiono o tym, że nie można pionizować takiego maluszka. Jako, że nasza córa była bardzo płaczliwym dzieckiem i bardzo, bardzo mało spała, to często była noszona na rękach, ale nie jak noworodek (wtedy był jeszcze większy płacz), ale właśnie pionowo. Dziś ma prawie pięć miesięcy i zastanawiam się czy mogłam jej jakiś zaszkodzić? I co robić teraz, kiedy w dalszym ciągu nie chce być inaczej noszowa? Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

2016-11-05 23:36

Przeczytaj punk 4 w tym artykule dotyczący noszenia noworodka w pozycji pionowej : http://lovi.pl/pl/zdrowie-i-rozwoj/856 Moja córka ma skończone 6 miesięcy i już wcześniej nosiłam ją na rękach .Starałam się ,aby jednak długo jej tak nie nosić,bo jej układ kostny ,stawy,biodra są jeszcze słabe.Córka była i jest nadal bardzo ciekawa świata,więc nie chce za długo leżeć lub być noszona w pozycji poziomej. Mój ortopeda mówił mi ,aby teraz przed nauką chodzenia, nie zmuszać dziecka do stania na nóżkach. K.Krzok-Chciałaś jak najlepiej dla swojej córeczki.Prawie wszyscy trzymają dziecko w pozycji pionowej np.do odbicia.Tak to już jest,że uczmy się na błędach.Teraz nie zmuszaj dziecka do szybszego siadania czy chodzenia,aby po prostu nie zaszkodzić dziecku.

2016-11-05 22:37

K Krzok na temat pionizowania małego dziecka faktycznie nie ma zbyt wiele informacji , choć w dobrych książkach znajdziesz informacje jak i kiedy można zacząć np nosić dziecko w pozycji pionowej. Ja pamiętam jak podczas wizyty u ortopedy zapytałam lekarza o opinię dotyczącą noszenia dziecka w nosidełku i wyraźnie powiedział że nie jest zwolennikiem nosidełek a jeżeli mam jakieś pytania związane z pionizacją dziecka to lekarz pediatra powinien ocenić kiedy można to robić. Mój synek był długo rehabilitowany więc ja miałam tą możliwość i sposobność że w każdym tygodniu rehabilitant oceniał postępy synka i mówił co i jak można robić. Myślę że w przypadku noszenia dziecka w pionie jest tak że to dziecko im dłużej jest noszone w poziomie - na leżąco tym lepiej dla niego. Oczywiście bardzo ważne jest to żeby kłaść malucha na brzuszku , motywować go do tego aby w odpowiednim czasie podnosił główkę , później zaczynał się dźwigać, obracać, raczkować itd. Tak jak nie wskazane są chodziki ( mam na myśli te chodziki do których wkłada się dziecko ), sadzanie lub stawienie dziecka które nie jest na to gotowe tak i zbyt wczesne pionizowanie go może źle wpływać na jego niedojrzały układ kostny. Moim zdaniem każde dziecko w swoim czasie zdobywa nowe umiejętności np siadanie, chodzenie itd więc nie ma potrzeby a nawet nie wolno tego przyśpieszać.