Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Witamina D dla maluszków

Data utworzenia : 2016-10-08 12:13 | Ostatni komentarz 2016-11-09 14:35

J.Cholewa

5453 Odsłony
29 Komentarze

Słyszałam, że istnieje konieczność stosowania witaminy D u noworodków. Jakie preparaty polecacie? I jak się ją podaje maluszkowi?

2016-10-08 21:44

Kasiu witamina K odpowiada za zapobieganie choroby krwotocznej u noworodka, odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Za to Wit D za krzywice. To prawda do 8 doby podajemy samą witaminę D ponieważ noworodki zaraz po urodzeniu mają podaną w zastrzyku Wit K, która ich chroni przez tydzień . Później od 8doby do ukończenia 3 miesiąca życia podajemy witaminę K (25mikrogramow)i D. Po ukończeniu 3 miesiąca podajemy samą witaminę D, przynajmniej do ukończenia 2 roku życia w następujących dawkach. Od urodzenia do 6miesiąca - 400IU/dobę od 6-12- 600IU/ dobę Od roku do 18 lat- od 600-1000iu/ dobę Podane przeze mnie wartości są uzależnione od sposobu żywienia, zwłaszcza dla dzieci do pierwszego roku życia gdzie ważne jak dziecko jest karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym.

2016-10-08 20:12

Ja od momentu wyjścia ze szpitala do 15 doby życia podawałam Synkowi witaminę D i K twist off z Bioaron od 15 doby podaje tylko witaminę D. Witaminę K+D podaje się tylko dzieciom karmionym piersią ponieważ w mm jest już w składzie. Więc jeśli karmisz piersią powinnaś podawać oprócz witaminy D także i K. Witamina K nie dopuszcza do choroby krwotocznej. Jeśli karmisz mm podajesz dziecku tylko witaminę D. Witamine D trzeba podawać ponieważ w naszym kraju a dokładnie naszej strefie klimatycznej jest tej witaminy za mało. Naturalnym jej źródłem jest słoneczko :) jednak dzieci nie wystawiamy na promieniowanie słoneczne a wręcz go unikamy dlatego tak ważne jest podawanie witaminki D. Witamine D podaję się do roku ale o dokładnym czasie podawania powinien decydować pediatra. Pierwsze dawki stosowanych witamin dostałam na wypisie ze szpitala.

2016-10-08 12:54

Ja podawałam KiD-Vitum na początku.A od 3 miesiąca tylko samą wit. D w postaci twist-off.Teraz zamierzam kupić taką w kropelkach.Kiedyś taką miałam i łatwiej było mi ją zaaplikować dziecku.Te kapsułki twist -off dla mnie są trudne w otwieraniu,palce często mam od nich tłuste i boję się,że wpadną do buzi dziecka. Jeśli karmisz piersią to powinnaś podawać wit. D i K. do końca 3 miesiąca. Potem tylko D. Poczytaj tutaj -Witaminy od narodzin http://lovi.pl/pl/forum/11/409 -Suplementacja noworodka http://lovi.pl/pl/forum/11/5809/1 -WITAMINA D3... http://lovi.pl/pl/forum/3/329

2016-10-08 12:32

Na początku podaje się D+K, ja miałam taką twist off Z Vita deroll i taka stosuje się przez pierwsze 3 miesiące a potem dawałam samą Dteż z TWist off

2016-10-08 12:31

Tak jest taka konieczność podawania maluszkom , przez to ,że mieszkamy w takiej strefie klimatycznej gdzie produkcja naturalnej witaminy D jest nie wystarczająca i dlatego też musimy ją dawkować aby zapobiegaj jej niedoborom . Odpowiednią dawkę witaminy D powinien ustalić pediatra . My mamy witaminę D w kropelkach z pompką dozującą która bardzo ułatwia dawkowanie witaminy D . JUVIT BABY D3.