Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Podwójna dawka wit d3 i k

Data utworzenia : 2016-10-03 11:46 | Ostatni komentarz 2016-11-03 23:42

E.Okuszko

6181 Odsłony
31 Komentarze

Witam, Dziś przez mój błąd/partnera podaliśmy dziecku podwójna dawkę wit d3 i k. Sa to kapsułki twist off (swoją drogą bubel następne kupie kropelki) musiałam wyjść i wcześniej niż zwykle podałam dziecku witaminy, nie przekazałam tego partnerowi który podał o stałej godzinie wit po raz drugi, połowę mu wyplula, ale to nie zmienia faktu, ze dostała prawie dwie dawki. Dzieciątko ma 20 dni. Czy powinnam odwiedzić jak najszybciej pediatre?

2016-10-03 15:29

E.okuszko jednorazowe podanie większej dawki witamin nie wpłynie negatywnie na organizm. Jeśli sytuacja by się powtarzała to może dojść do przedawkowania. Tym bardziej że jak piszesz dziecko połowę wypluło. Ja również nie lubię kapsułek twist-off z różnych powodów. Po pierwsze witamina D jest tłusta i ja boję się że kapsułka mi wypadnie i dziecko się nią zakrztusi. Ja czasem też mam problem z wyzwaniem tej zawleczki. Stosowałam na początku bo dostałam za darmo ale zawsze wyciskalam na łyżeczke. Ja mam taką witaminę D, nam jest najłatwiej w takim zakraplaczu.

2016-10-03 13:16

E. Okuszko moim zdaniem jeśli podałaś podwójną dawkę witamin K i D3 jednorazowo to nic się nie stanie. Problem przedawkowania mógłby się pojawić kiedy podawałabyś tą witaminę w większej dawce przez dłuższy czas. Jednorazowo nic się nie stanie. Jeśli chodzi o kapsułki twist off ja jestem z nich zadowolona. Od początku podaje witaminy w takiej formie. :) Nie obcinam tylko ukręcam i nie mam z tym problemu, kapsułkę wyciskam do buzi na dwa razy tak jak poleciła mi położna, żeby Synek na spokojnie połknął pierwszą część a nie wypluwał. Daje na języczek żeby dodatkowo Synek się nie zakrztusił.

2016-10-03 12:29

nic sie nie stanie, szczególnie ze polowe wypluła. nam tez nie zawsze uda sie otworzyc te twist offy:(

2016-10-03 12:25

Bubel bo nigdy nie mogę tego ukrecic tylko obcinam, niekiedy zanim wceluje tym Corci to gdzieś kapnie, nie zawsze wycisne za jednym razem, kropelki uważam za praktyczniejsze bo jak nie trafię kropelka to dam druga, a kapsułke co mam otwierać druga? Jak za dużo dam, po prostu uważam kropelki za wygodniejsze w użyciu. A te kapsułki to 2w1 wit d+k. Mam nadzieje Mamusie ze nic się nie stanie, bo nie chce zawracać lekarzowi tyłka takim czymś, jeśli to głupota.

2016-10-03 12:07

Nic się nie powinno stać jeżeli podaliscie podwójną dawkę. Tym bardziej, że stało się to jednorazowo i jeszcze trochę dziecko wyplulo.

2016-10-03 11:59

Dla mnie też kapsułki twist off to bubel , lepsze są kropelki z pompką dozującą są naprawdę super . Myślę ,że nie powinno się nic stać Twojemu maluszkowi , tym bardziej ,że połowę wypluła .

2016-10-03 11:49

Dlaczego uważasz że wit twist off to bubel? Ja takie kupuję od początku i nie narzekam. Myślę, że nic wielkiego się nie stało, wit D nie można przedawkować.