Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Szczepienie przeciwko ospie

Data utworzenia : 2016-08-23 15:16 | Ostatni komentarz 2016-08-29 00:07

Ewelina.Sz

1065 Odsłony
5 Komentarze

Dziewczyny proszę o Wasze opinie na temat szczepienie przeciwko ospie. Jak córka miała 1,5 mies teść miał półpasiec, mąż miał z nim kontakt, a sam nie miał ospy, przez 3 tyg byłam nie przytomna ze strachu czy mąż zachoruje i czy zarazi Małą, na szczęście skończyło się na strachu, ale od tamtej pory postanowiłam że zaszczepie córkę. Tym bardziej ze ma ona stały kontakt z siostrzenica, która chodzi do przedszkola, i cały czas przynosi jakieś choroby:/ Jaka jest Wasza opinia na temat szczepienia? Któraś z Was szczepila swoje dzieci? Jest skuteczne i warto? Jest jakieś ryzyko i skutki uboczne? Ostatnio miałam bilans i zapytałam pielęgniarkę, ale tylko powiedziała mi że są 2 dawki w odstępie 6tyg, można szczepić już (córka ma 9 mies), ale lepiej poczekać jak skończy rok i że jest drogie. A liczyłam na jakąś opinie i fachową poradę;) Koszt mnie nie pobchodzi o ile będzie skuteczna. Jaka jest Wasza opinia?

2016-08-29 00:07

Matrioszka dokładnie tak jak napisała Magros szczepienie powinno się odbyć w 13-14 mż, Możesz o tym przeczytać http://szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=3&id=27&to=kalendarz Nikaa masz rację szczepienia nie gwarantują nam, że nasze dziecko nie zachoruje na daną chorobę ale dziecko zaszczepione powinno chorobę przechodzić łagodniej.

2016-08-28 07:40

matrioszka, oczywiście, że jest, w zasadzie szczepi się właśnie szczepionkami skojarzonymi, czyli na wszystkie trzy choroby jednocześnie. Wg kalendarza szczepień powinno się szczepić dzieci w wieku 13-14 miesięcy i tak też my jesteśmy zapisani na szczepienie, po skończeniu roczku.

2016-08-26 10:52

Ja zaszczepiłam syna. Chodził wtedy jeszcze do żłobka. Co prawda nie przechodził jeszcze ospy, ale ponoć opinie są takie, że szczepionka nie chroni dziecka przed ospą, ale jej przebieg jest dużo łagodniejszy dla dziecka.

2016-08-24 16:29

a co do szczepień mam trochę inną wątpliwość. Czy jest jeszcze dostępna taka szczepionka jak kiedyś na odrę, świnkę i różyczkę jednocześnie? I w jakim wieku powinno się dziecko na to szczepić?

2016-08-23 18:38

Zapraszam do zapoznania się z wątkiem na temat ospy wietrznej :) http://lovi.pl/pl/forum/11/1510/1