Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Brak pentaxim

Data utworzenia : 2016-08-19 09:57 | Ostatni komentarz 2016-08-28 07:43

JustaMama

2759 Odsłony
3 Komentarze

Witam. Mam pilne pytanie do pediatry. Mój synek ma przed sobą ostatnio dawkę szczepionki 5w1. Dotychczas szczepilismy pentaximem ale obecnie nigdzie nie mogę dostać tej szczepionki. Pani w jednej z aptek powiedziała że jest jeszcze szczepionka infarix czy jakoś tak nie wiem czy dobrze zapamiętajam nazwę. Ale czy to nie jest 6w1?bo synek ma żółtaczke był już szczepiony i czy ewentualnie można podać inna ta szczepionke? Co robić w takiej sytuacji.? Proszę o pilną odpowiedź pozdrawiam

2016-08-28 07:43

Justynko, my córkę szczepimy 5w1 i właśnie szczepionką infanrix. I właśnie pani doktor zaproponowała nam tą szczepionkę ze względu na to, że pierwsze szczepienie odbyło się szczepionkami refundowanymi, a więc właśnie żółtaczkę córcia już dostała. Stąd, aby nie powielać dawki stanęło na 5w1 i właśnie infanrixem, bo o pentaxim ciężko.

2016-08-26 20:32

Właśnie jak synek miał mieć pierwsze szczepienia mieliśmy receptę na pentaxim i nie bylo, lekarz nam przepisał receptę na infanrix.

2016-08-23 14:37

Nie jestem specjalista ale podpowiem Ci ze Infanrix ibv+hib to też szczepionka 5w1 (ja tym szczepie córkę), Infanrix hexa to 6w1. Rok temu siostra miała podobny problem bo zaprzestali produkcji na jakiś czas szczepionki infanrix i też zaproponowano jej zamianę, powiedzieli jej że nie powinno sie tego robić, ale w tej sytuacji kiedy nie wiadomo czy szczepionka będzie jeszcze produkowana to można zamienić na inną. A siostra ttrochę się bała tej zamiany, odwlekala szczepienie prawie 2 miesiące aż szczepionka wróciła do aptek. Od tamtej pory zawsze zamawiala szczepionke na następne szczepienie, ja zreszta też tak robię, na wszelki wypadek zakleluje sobie szczepionke. Moze poczekaj chwile aż szczepionka będzie dostepna jezeli masz obawy.