Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Powiekszona komora mozgowa

Data utworzenia : 2016-08-10 14:32 | Ostatni komentarz 2016-10-03 23:22

Paula456123

4026 Odsłony
24 Komentarze

Witam. Jakis czas temu dostalismy skierowanie na usg glowki. Winiki podala nam pani doktor telefonicznie, mowiac, ze powiekszona jest komora mozgowa i ze najpierw trzeba bedzie zrobić jeszcze jedno usg. Powiem szczerze ze troche sie naczytalam, jestem przerazona i nie wiem co o tym myśleć bo niektóre wiadomości byly sprzeczne z innymi. Co robic?

2016-08-12 12:55

Paula, poprosiliśmy naszego specjalistę Panią doktor Chrzanowską-Liszewską o wypowiedź. Wierzymy, że jest to lepsze źródło informacji niż wyszukiwarka, tak jak pisze k.Sepiolo. W internecie jest pełno nieprawdziwych lub podkoloryzowanych informacji :( Mamy nadzieję, że niedługo Pani doktor zabierze głos w dyskusji. Pozdrawiamy serdecznie

2016-08-11 23:31

Paula ja również uważam że nie powinnaś opierać diagnostyki dziecka na informacjach z internetu. Tu może wypowiedzieć się każdy, napisać bzdure i podpisać dr. n. med. Jan Kowalski a w rzeczywistości być tramwajarzem (nie obrazajac ludzi tego zawodu). Moim zdaniem badanie powinno zostać powtórzone i dokładnie skonsultowane przez neurologa dziecięcego. Powinien wytłumaczyć ci skąd dana nieprawidłowość się wzięła, co ją spowodowało oraz jakie są następstwa i zalecenia ewentualnie dalsze leczenie. To jest obowiązek lekarza i ty jako mama pacjenta masz prawo tego wymagać. Radzę Ci uspokoić nerwy (wiem że to trudne) i nie czytać już nic w internecie. Jeśli nie możesz opanować stresu, zanim dostaniesz się do specjalisty odwiedź lekarza rodzinnego. Powiedz o swoich wątpliwościach i poproś aby co nie co opowiedział o tym. Ściskam was mocno, informuj nas na bieżąco w miarę możliwości. Pozdrawiam

2016-08-11 20:50

Paula mimo, że nie spotkałam się z powiększoną komorą mózgówą to uważam, że powinnaś przede wszystkim nie czytać nic w internecie bo będziesz się tylko niepotrzebnie stresowała. Umów się na wizytę do lekarza niech on dokładnie Ci wytłumaczy co niepokoi go w USG Twojego Malucha. Mam nadzieje ze jest to tylko błąd maszyny a po powtórzeniu okaże się że wszystko jest w porządku.

2016-08-11 07:48

Paula u mnie w rodzinie wyszło u jednego dziecka łódkogłowie i też nie mieliśmy z tym styczności...wielka niewiadoma...więc wiem co przeżywacie ale na prawdę na razie trzeba poczekać na konkretne informacje od lekarza i nie zamartwiaj się na zapas- wiem, że łatwo sie mówi ale wiem co przeżywasz....

2016-08-11 07:33

Katarzyna, wiem ze nie wszystko co pisza to prawda. Dlatego napisalam na forum, bo moze ktos akurt cos by o tym wiedzial

2016-08-10 23:17

Kochana! Nie bierz do siebie wszystkiego co przeczytasz w internecie. Każdy przypadek to indywidualność. Najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli skonsultujesz się z lekarzem. Specjalista oceni powagę sytuacji mając przed sobą wyniki badań ,ogólny obraz i przebieg dolegliwości. Wykonaj drugie badanie USG tak jak to zaleciła Pani Doktor. To jest tylko sprzęt, który jest czasami również omylny. Nie martw się na zapas! Trzymam kciuki, aby nie było to nic groźnego. POZDRAWIAM !

2016-08-10 22:20

Wlasnie miedzy innymi o tej toxoplazmozie..tu pisza ze nie ma nic do rzeczy..gdzie indzie ze ma..raz pisza ze to bardzo niebezpieczne a kiedy indziej zeby sie tak nie martwic.. I troche zglupiec mozna. Nie chorowalam ani na toxoplazmoze ani opryszczke. Tak samo mysle, nie powiedzial nic takiego, zero informacji..a wiadomo jak to z interntem

2016-08-10 19:02

A które wiadomości były sprzeczne bo nie podajesz ? Czy chorowałaś w ciąży np. na toxoplazmozę, opryszczkę ? Nie zamartwiaj się na zapas tylko powtórzcie badania i zobaczycie co pokażą skoro lekarz nic szczegółowego nie przedstawił to nie jest tak źle - tak myślę i jeszcze kwestia tego że takie informacje zostały przekazane telefonicznie;// moim zdaniem powinno być umówiona wizyta i lekarz powinien opisać wynik i zaproponować dalsze metody diagnostyki dziecka.