Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

obcinanie paznokci u malych dzieci

Data utworzenia : 2016-08-09 14:57 | Ostatni komentarz 2021-03-23 22:43

Patrycja20.03

9220 Odsłony
192 Komentarze

Czesc. Mam pytanie jak radzicie sobie z obcinaniem paznokci u maluszkow. Macie jakies swoje sposoby ???

2016-08-11 20:39

Nożyczki można kupić w każdym sklepie, Rossmannie czy też aptece. Możesz kupić albo zestaw gdzie jest pilniczek, nożyczki i cążki albo same nożyczki. Co do metody to oczywiście najlepszą dla noworodka i niemowlaka jest obcinanie w czasie snu dziecka. A jak jest starsze to lepiej właśnie od najwcześniejszych miesięcy jak dziecko potrafi siedzieć. Im wcześniej będzie się uczyć, że to nic strasznego i nie boli tym lepiej bo w późniejszym czasie nie będzie się to wiązało że stresem.

2016-08-10 13:55

Jak kupiłam zwykłe nożyczki do obcinania paznokci gdyż te specjqalne dla dzieci nie sprawdziły się, na początku kilka razy obcinałam jak córeczka spała, ale doszłam do wniosku że jednak wolę żeby uczyła się od małego wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych i teraz trzymam ją na kolankach jej dłoń mocniej trzymam i tak obcinamy bo jeśli teraz póki jest malutka tego nie doświadczy to potem bedzie trzeba długo długo obcinać po śpicemu, uważam że lepiej zacząć już dziś :), polecam ten sposób

2016-08-10 13:27

Jak synek był całkiem maleńki to obcinalam w trakcie snu najwygodniej było jak leżał w bujaczku albo wózku a potem tak jak Iwona tyle że mój raczej nie siedzi spokojnie trzeba zagadwwaa śpiewać albo włączyć bajkę lub program muzyczny:-)

2016-08-09 21:24

Patrycja, polecam już istniejący wątek na ten temat: http://lovi.pl/pl/forum/9/420/1. A takie nożyczki można kupić w aptece, rossmanie, a nawet w supermarkecie.

2016-08-09 21:05

Natalia -0 dostane te nozyczki w rossmanie czy lepiej szukac w aptece?

2016-08-09 20:58

Dzieki dziewczyny za rady .

2016-08-09 17:20

Pewnie, że mam :) u córci działało i u synka również nie mam problemów z obcinaniem paznokci :) otóż sadzam sobie dziecko na kolanka twarzą do świata biorę jego dłoń w rękę i obcinam a mały patrzy co ja mu robię nie ma wyrywania, zabierania czy czegokolwiek innego robię tak praktycznie odkąd malec mógł usiąść mi na kolanka i jest tak przyzwyczajony już do tego, że jest to naturalna czynność co drugi dzień..

2016-08-09 17:15

hej! To wyzwanie jeszcze przede mną ale na SR mówili, że dobrym momentem na obcinanie jest sen dzidziusia, np. po karmieniu. Nam polecali używać nożyczek z zaokrąglonymi końcówkami. Ponoc u nóg można nie obcinać paznokci do 6 m-ca.