Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Poparzenie słoneczne u niemowlaka

Data utworzenia : 2016-06-30 08:30 | Ostatni komentarz 2016-07-25 12:14

adamos

2398 Odsłony
22 Komentarze

Dziewczyny czy znacie jakieś domowe sposoby na oparzenie słoneczne u niemowląt?Wczoraj moje maluchy wróciły ze spaceru i wieczorem zauważyłam zaczerwienienia na rączkach. Widocznie niedokładnie je posmarowałam kremem. Posmarowałam maścią nagietkową. Jak Wy sobie radzicie?

2016-07-02 22:31

Adamos domowym sposobem jest również posmarowanie kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką oparzonego miejsca. Również ogórek dobrze się sprawdza dokładnie mówiąc sok z ogórka może być pokrojony w plastry jak i starty na tarce, możesz posmarować miejsce oparzenia również miodem - tak mi kiedyś polecała koleżanka ale osobiście nie sprawdzałam. Oczywiście dawaj Maluchom dużo pić.

2016-07-02 21:53

Ja kiedy zbyt długo przebywałam na słońcu miałam czasami czerwoną skórę i to bardzo bolało ale ulgę odczuwałam biorąc letni prysznic i smarując miejsca które uległy poparzeniu słonecznemu żelem chłodzącym który kupisz w aptece. Słyszałam że są osoby które na ciało nakładają maślankę lub jogurt i to podobno pomaga - ale ja nie stosowałam więc nie mogę potwierdzić. Polecam żel chłodzący - działa bardzo szybko i zmniejsza odczucie bólu.

2016-07-02 21:46

Kompresy z ogórków czy np. pomidorów są skuteczne pod warunkiem, że od razu po doznaniu poparzenia się je nałoży na skórę. Ja polecam oczywiście nawadniać dzieci, w razie gorączki od razu lekarz. Aloes jest lekiem na wszystkie urazy, jeśli nie masz swojego to w aptece jest dostępna pianka Panthenol z alantoiną i aloesem.

2016-07-02 12:56

Jeśli chodzi o domowe sposoby to ja polecam ogórki z tarte na tarce i delikatne wsmarowanie. Dobry też jest ziemniak w plasterkach delikatnie schłodzony, bardzo wyciąga gorączkę. Dawaj im też dużo picia.

2016-07-01 16:54

Też używałam tej pianki z Pantenolem.

2016-06-30 09:10

Ja w pracy smarowałam dzieci pianką z Pantenolem albo żelem aloesowym. Jak masz w domu aloes możesz też oderwać kawałek i posmarować, bo fajnie wyciąga i łagodzi:)