Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Zastrzał u małego dziecka, poważny problem....

Data utworzenia : 2016-06-22 09:06 | Ostatni komentarz 2016-06-27 23:28

adamos

29539 Odsłony
12 Komentarze

Kilka dni temu rozwarstwił się mojemu 9 miesięcznemu synkowi kawałek paznokcia u nóżki, żeby sobie nie urażał reszty mąż wyrwał go delikatnie. No i się zaczęło, paluszek spuchł, zaczęła tworzyć się ropka, którą przebijaliśmy. Na początku pryskałam octaniseptem. Teraz przemywam Rivanolem. Szczerze mówiąc wiele nie pomaga.Niestety nie obyło się bez wizyty u pediatry. Przepisał maść z antybiotykiem i w razie konieczności wypisał skierowanie do chirurga dziecięcego. Czy miałyście podobny problem, znacie jakieś domowe, skuteczne sposoby na taki problem?

2016-06-22 19:52

Adamos, Aleks bardzo dobrze podpowiedziała z tym szarym mydełkiem. Mojemu synkowi bardzo często rozwarstwia się paznokieć. Jednakże nie wolno go wyrywać, a jedynie przyciąć lekko cążkami do paznokci. Kiedy synuś miał 6 tygodni, to spuchł Mu paluszek. Gdy zasnął, włożyłam Mu rączkę do miseczki z rozpuszczonym szarym mydełkiem. Paluszek smarowałam maścią ichtiolową, a na noc przykładałam rozwałkowaną babkę lancetowatą i bandażowałam paluszek. Szare mydło ma właściwości przeciwobrzękowe i zmniejsza stan zapalny. Rewelacyjnie sprawdzają się też rozwałkowane liście kapusty :) Najlepszym sposobem jest zamoczenie paluszka we wrzątku, ale nie polecam tego sposobu w przypadku dzieci. Słyszałam też, że okłady ze startego ziemniaka dobrze sprawdzają się w tego typu schorzeniach. Twoje maluchy skończyły już 10 miesięcy i myślę, że posmarowanie paluszka cienką warstwą Tribioticu mimo wszystko nie zaszkodzi :)

2016-06-22 14:44

Domowych sposobów raczej na takie coś nie ma. Powiem Ci Adamos, że z paznokciami nie ma żartów. Jeśli o nie odpowiednio nie zadbamy mogą zacząć się wrastać lub wkręcać. Sama wydałam mnóstwo pieniędzy i czasu na leczenie paznokci. Udaj się z dzieckiem jak najszybciej do specjalisty-podologa. Oni mają odpowiednią wiedzę na ten temat i Ci podpowiedzą, co robić. Może nawet spróbuj skonsultować się przez internet, może tak też Ci doradzą. Ja osobiście polecam Panią Dominikę Bilik(Gabinet Zdrowej Stopy) i Panią Aleksandrę Noculak(Ocean Urody), która przyjmowała nawet u siebie 5 tygodniowe dziecko.

2016-06-22 13:05

Wie, że Tribiotic jest dobry, ale to dopiero od 12 roku życia można podawać.

2016-06-22 11:22

Skuteczny jest Tribiotic ale nie wiem od jakiego wieku go można stosować. Skuteczne jest też moczenie nóżki w wodzie z mydlinami-mi to wiele razy pomogło. Maluszek pewnie nie będzie chciał siedzieć i moczyć nogi:) ale może do kąpieli dodaj potarte mydełko i niech troszkę w niej popluska, tylko tak żeby paluszek był w wodzie:)