Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Szybko zarośnięte ciemiączko

Data utworzenia : 2016-06-19 08:56 | Ostatni komentarz 2016-06-28 06:32

agn_kaw

14112 Odsłony
9 Komentarze

Wiem, że wątek odnośnie wielkości ciemiączek był już na forum, jednak nurtuje mnie jedna kwestia. Synek urodził się z ciemieniem przednim wielkości 0,5x0,5cm. Na wizycie szczepiennej w wieku 3 miesięcy pediatra stwierdziła, że pozostało już 0,2x0,2 jednak do książeczki wpisane zostało -Zarośnięte-. Teraz, gdy skończył 4 miesiące byliśmy ponownie na wizycie i okazuje się, że ciemiączko jest już całkowicie zarośnięte. Nadal podajemy synkowi wit D. Nie dostaliśmy zalecenia odstawienia, czy też zbadania jej poziomu. Martwi mnie, że to zbyt wcześnie i obawiam się komplikacji z tego powodu. Dodam może jeszcze, że synek karmiony jest wyłącznie piersią, na żądanie, urodzony poprzez cc z powodu ułożenia miednicowego w 37tc (nie wiem czy ma to jakiś wpływ na powyższą kwestię). Witamina D podawana jest wg zaleceń podczas wypisu ze szpitala (przez pierwsze 3 miesiące K+D)

2016-06-28 06:32

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam

2016-06-27 20:27

Dobry wieczór. Czas zarastania ciemienia przedniego, czyli dużego jest osobnicze. Zależy od jego wielkości przy urodzeniu, która to wielkość, też jest osobniczo zmienna. Szybciej zarośnie ciemiączko, które było mała 1x1 cm lub 0,5x0,5cm a dłużej będzie niezarośnięte ciemiączko, które w chwili urodzenia miało 4x4 cm. Obie wielkości mieszczą się w normie. Czas zarastania ciemienia wynosi od 5-6 nawet do 9 m-cy. Pani synek nie ma jeszcze zarośniętego ciemienia, tylko już bardzo małe, niewyczuwalne palcem. Gdyby zrobić USG, pewnie jeszcze można byłoby zobaczyć obraz. Niecałkowicie zarośnięte ciemię i jeszcze nie w pełni zarośnięte szwy czaszkowe zapewniają dziecku prawidłowy wzrost czaszki. Póki co, nie ma konieczności mierzenia obwodu głowy. Nie ma też powodu do wizyty u neurologa, jeżeli dziecko nie demonstruje nieprawidłowych objawów ze strony układu nerwowego. Pediatra, który badał dziecko nie wyraził zaniepokojenia, więc proszę się również nie martwić. Nie szukać potwierdzenia choroby. Ma Pani ustaloną wizytę u innego pediatry, który zbada dziecko i uspokoi Panią. Ewentualnie można, podkreślam można umówić się na wizytę do neurochirurga, który zmierzy i sprawdzi kości czaszki dziecka i podejmie decyzję, czy wszystko jest w porządku. Witaminę D należy podawać jak dotąd. Proszę cieszyć się zdrowym synkiem. Pozdrawiam

2016-06-21 21:33

Kasia mierzą i od ostatniej wizyty urosła wiec to mnie troszkę uspokaja. Ale gdzieniegdzie radzą kontrolować obwód np co dwa tygodnie a nie tylko przy okazji szczepień, dlatego zdziwiło mnie że nam nic nie zaleciła juz pomijając fakt że nic nie powiedziała. Ale byle tylko bylo wszystko w porządku. Lenka tym też się pocieszam:)))

2016-06-21 19:40

A przy wizycie szczepiennej nie mierzą obwodu główki i klatki piersiowej? U nas to rutyna. Już wiesz co robić, powodzenia!! :)

2016-06-21 18:52

Mysle ze lekarz podczas badania na pewno jwsli byloby to niepokojace dal skierowanie do specjalisty. Konsultacja u pediatry nie zaszkodzi i napewno Cię uspokoi.

2016-06-21 13:53

Kasia niestety teraz już to wiem, szkoda że nie wiedziałam w trakcie wizyty u nas w przychodni na pewno rozwinęłabym temat.. zła byłam strasznie, że nie otrzymałam takiej informacji oraz ewentualnie zalecenia kontroli obwodu główki czy innych. Ale widocznie byliśmy kolejnym pacjentem do odhaczenia na wizycie szczepiennej i nie wystarczyło czasu na doinformowanie nas.. Podczas szczepienia też nie dostaliśmy jednej ważnej informacji, o której na szczęście wiedziałam wcześniej dlatego rozważamy zmianę lekarza.

2016-06-21 09:31

agn_kaw zbyt wcześnie zarośnięte ciemiączko może, ale nie musi mieć przykrych konsekwencji. Literatura fachowa mówi o wzroście ciśnienia śródczaszkowego i zbyt małej przestrzeni dla rozwoju mózgu u dziecka, ale nie stersuj się na zapas. Zgłoś się z synkiem do neurologa dziecięcego, tylko on będzie mógł ocenić sytuację. Dużo zdrówka dla Was i bądź dobrej myśli :)

2016-06-21 07:33

magicznypazur odznaczyłam post jako Zapytanie do eksperta :) Czekamy tez na środę i konsultację u jednego z lepszych pediatrów w naszym mieście, jako że dość mocno niepokoi mnie ten temat a nasza pediatra z przychodni niestety nie powiedziała mi nic sama z siebie, że w ogóle tak być nie powinno.. eh.. To moje pierwsze dziecko, więc jeszcze sama też nie wszystkiego jestem świadoma i dopiero po powrocie do domu i rozmowie z siostrą dowiedziałam się że to wcale nie jest tak super że już zarośnięte. Nasza lekarka kazała zrobić jedynie morfologię i analizę moczu, ale chyba raczej przez wzgląd na wg niej zbyt mały przyrost wagowy ( patrzyłam na siatki centylowe dzieci kp i wg nich jest w 85 centylu więc ok). O witaminie D wspomniała tylko tyle, że zapytała mnie czy podaje no oczywiście że podaje skoro takie były zalecenia. Ale też już byłam skłonna zrobić poziom jej na własną rękę, ale wstrzymuje się do srodowej wizyty. Twojemu synkowi widzę też nie zarosło późno i jest w porządku, mam nadzieję że tak samo będzie u nas :)