Zdrowie (1066 Wątki)
Szczepienie przeciw rotawirusom a wydalanie rotawirusa.
Data utworzenia : 2016-06-05 19:38 | Ostatni komentarz 2016-06-18 19:27
Konto usunięte
9954 Odsłony
8 Komentarze
Dziewczyny, jeśli szczepicie swoje maluszki przeciw rotawirusom, pamiętajcie, że do 14dni po szczepieniu wirusy mogą (ale nie muszą) być wydalane z kupką. Nie we wszystkich przychodniach podczas szczepień mówi się o tym (wiele znajomych mi osób było zdziwionych, że tak może być, bo pediatrzy o niczym takim nie wspomnieli ..)a według mnie jest to bardzo ważna kwestia. Należy przestrzegać wtedy higieny jeszcze bardziej niż zazwyczaj i uważać na siebie. Sama gdy szczepiłam synka nie dostałam tej informacji od razu, dopiero po tym jak zaczęłam dopytywać, więc wielce prawdopodobne, że gdyby nie fakt iż poczytałam troszkę przed szczepieniem, to sama nie byłabym tego świadoma. Tutaj wątek z wypowiedzią specjalisty, który właśnie o tym wspomina http://lovi.pl/pl/forum/11/3764/1 Po RotaTeq 9% dzieci wydala wirusy, zaś po Rotarix który jest chyba bardziej powszechny jest to aż 25% ze szczytem wydalania ok 7 dnia. I tak jak przy RotaTeq nie było przypadków przeniesienia wirusa na osoby postronne, tak przy Rotarixie już zdarzały się takie przypadki. Tak więc taki wątek ku przestrodze ;)
Sortowanie: