Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Opuchnięte, zatarte oczy...

Data utworzenia : 2016-05-30 14:38 | Ostatni komentarz 2016-06-02 09:57

Bławatkowa2015

1784 Odsłony
11 Komentarze

Przedwczoraj mój 2,5 letni synek, pomimo stosowanych środków przeciw komarom został przez nie dotkliwie pokąsany w czoło. Zaczął drapać okolice czoła tak intensywnie, że zatarł sobie oczy. Są lekko podpuchnięte w kącikach wewnętrznych i w oczodołach. Pani farmaceutka poleciła mi krople do oczu Lacrimal natura. Nie jestem pewna, czy to wina pocierania oczu, czy może reakcja alergiczna na ukąszenie. Synek, podobnie jak ja strasznie puchnie po ukąszeniu komara. Podaję Mu wapno i dziś raz zaaplikowałam Mu krople. Na razie chcę uniknąć wizyty u pediatry bo jest to dla synka bardzo stresujące i nijak nie potrafię Go wtedy uspokoić. Mam nadzieję, że krople Mu pomogą. A czy znacie jakieś sprawdzone domowe sposoby?

2016-05-30 21:01

Mój synek na razie też jest uczulony na jad komarów. Może mu to z wiekiem minie, zobaczymy.W tamtym roku byłam z tym, problemem u lekarza. Pediatra powiedział, że małemu to może przejść i że w jakimś stopniu jest to związane również z pobieraniem większej ilości witaminy D przez dziecko. Ale wrócę do tematu. Jedynie co mi przychodzi na myśl i jest to domowy sposób to przemywanie oczka ciemną herbatą bądź też rozpuszczonym wapniem :)

2016-05-30 17:38

Albo przemywac zielem swietlika :)

2016-05-30 16:20

Nikt z nas nie lubi ukąszenia komarów a dzieci szczególnie małe dodatkowo mogą rozdrapać miejsce ukąszenia co powoduje jeszcze większe swędzenie. Ja czasami stosuję na ukąszenie okład z plasterka świeżego ogórka - pomaga złagodzić swędzenie.