Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Opuchnięte, zatarte oczy...

Data utworzenia : 2016-05-30 14:38 | Ostatni komentarz 2016-06-02 09:57

Bławatkowa2015

1783 Odsłony
11 Komentarze

Przedwczoraj mój 2,5 letni synek, pomimo stosowanych środków przeciw komarom został przez nie dotkliwie pokąsany w czoło. Zaczął drapać okolice czoła tak intensywnie, że zatarł sobie oczy. Są lekko podpuchnięte w kącikach wewnętrznych i w oczodołach. Pani farmaceutka poleciła mi krople do oczu Lacrimal natura. Nie jestem pewna, czy to wina pocierania oczu, czy może reakcja alergiczna na ukąszenie. Synek, podobnie jak ja strasznie puchnie po ukąszeniu komara. Podaję Mu wapno i dziś raz zaaplikowałam Mu krople. Na razie chcę uniknąć wizyty u pediatry bo jest to dla synka bardzo stresujące i nijak nie potrafię Go wtedy uspokoić. Mam nadzieję, że krople Mu pomogą. A czy znacie jakieś sprawdzone domowe sposoby?

2016-06-02 09:57

Wiem, że okłady z sody lub wody z octem są dobre na opuchliznę. Jeśli Twój synek tak silnie reaguje na ukąszenia i nie działają za bardzo środki przeciw to najlepiej unikać wieczornych spacerów wśród miejsc, gdzie potencjalnie są komary czy muchy.

2016-06-02 08:24

Droga Redakcjo, niestety jestem uczulona na komary i synek to odziedziczył po mnie. Wystarczy, że ukąsi mnie jeden komar, a miejsce to staje się natychmiast napuchnięte i twarde, niczym guz. A jak swędzi! Koszmar! Nie jestem w stanie wyjść wieczorem z domu bez użycia preparatu. Dziewczyny, bardzo dziękuję Wam za rady. Opuchlizna i zaczerwienienie zniknęło. Gdy synek spał robiłam Mu naprzemienne kompresy z czarnej herbaty i rumianku. Zaczerwienia pod oczami smarowałam Mu świeżo wyciśniętym sokiem z aloesu. Myślę też, że do powstania opuchlizny mógł się przyczynić też preparat na komary (spryskałam synkowi zewnętrzną stronę dłoni i synek mocno tarł oczy). Cieszę się, że obyło się bez lekarza, a tym samym bez zbędnego stresu :)

2016-06-01 18:18

Bławatkowa okłady z czarnej herbaty wypróbuj bo faktycznie działają i mogą przynieść ulgę. Spróbuj i daj znać jak efekty.

2016-05-31 12:57

Jeżeli jest to uczulenie na komary to pomoże Fenistil w kropelkach.(doustnie)

2016-05-31 12:06

Bławatkowa2015, a ma Pani uczulenie na komary? Jeśli tak, jest spore prawdopodobieństwo, że synek też ma...

2016-05-31 10:15

Oczywiście daj znać jak tam synek? i co w końcu zastosowałaś.

2016-05-31 08:10

Najlepiej przemywać przegotowaną wodą, solą fizjologiczną albo właśnie świetlikiem. Zimne kompresy złagodzą ból.

2016-05-30 22:20

Zarówno u moich dzieci, jak i "przedszkolnych" na ukąszenie komara najlepiej sprawdza się posmarowanie ranki miętową pastą do zębów (może być dla dorosłych). Jeżeli chodzi o oczka, to najlepsza jest zwykła herbata (tak jak pisze Magiczny) lub rumianek. Należy zrobić mocny napar i kilka razy dziennie przemywać oczka lub położyć na kilka minut na zamkniętych powiekach nasączone ciepłą herbatą waciki (w przypadku małych dzieci to jednak trudne). Jednym ze sposobów na swędzące i zaczerwienione oczy jest też okład z plasterków surowego ziemniaka - osobiście nie próbowałam, ale podobno jest bardzo skuteczny i co ważne, na pewno nie zaszkodzi dziecku.