Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Nagły zez u 2,5 latka

Data utworzenia : 2016-04-23 19:32 | Ostatni komentarz 2016-09-16 16:16

Bławatkowa2015

8060 Odsłony
16 Komentarze

Mój synek od kilku dni zezuje. To zjawisko pojawia się najczęściej wtedy, gdy synuś się zamyśla. Wówczas jedno oczko ucieka w bok. Bardzo się tym przejęłam. Zaczęłam doszukiwać się różnych przyczyn po urazy i nowotwory, w ruch poszła wyszukiwarka Google. Kiedy się czyta te wszystkie fora to człowiek zamiast się uspokoić, to popada w panikę. Gdzieś wyczytałam, że to dość częste zjawisko w tym wieku. Czy spotkałyście się z nim u Waszych dzieci?

2016-05-05 08:27

Zgadzam sie z Agnieszka lepiej zapobiegac wczesniej. Moj synek jak byl maly tez reagowal placzem ale teraz ma 3 latka i bardzo lubi jwzdzic do lekarza zwlaszcza po naklejki i nasz lekarz nie jest mily dla dzieci tzn nie zartuje z dzieckiem tylko opisuje nam co sue dzieje z dzieckiem i dlaczego ale skuteczny i to najwazniejsze

2016-05-04 22:52

Bławatkowa, oczywiście tylko lekarz może rozwiać Twoje wątpliwości. Znam ten ból, bo moja najstarsza córka wręcz chorobliwie bała się wszelkich wizyt u lekarzy aż do 5 roku życia. Z każdej wizyty ona wychodziła ledwo żywa, ja cała mokra, a mąż wkurzony (zawsze były potrzebne 2 osoby żeby ją przytrzymać do badania). Nie dziwię się, że wizyta u lekarza to dla ciebie ostateczność. Czasami widuje się maleństwa młodsze od Twojego synka z okularkami z zasłoniętym jednym szkłem. Sama znałam kobietę, która miała problem z uciekającym oczkiem u 3- letniej córeczki. Mała nosiła okulary i przez pewien czas miała zasłonięte najpierw jedno szkiełko, potem drugie. Po jakimś czasie nie potrzebowała już okularów, a z oczkami wszystko było w prządku. To było dawno i nie potrafię sobie przypomnieć jak długo nosiła te okulary. Być może Twój synuś nie będzie potrzebował żadnego leczenia, ale lepiej sprawdzić czy z oczami wszystko jest w porządku. Niektóre wady można szybko skorygować, a im później zaczniemy "działać" tym może być trudniej. Jeżeli chodzi o synka to obiecaj mu jakąś nagrodę, którą dostanie jak będzie się grzecznie zachowywał u lekarza (jeżeli zdecydujesz się na wizytę). Metoda mało pedagogiczna, ale czasami przekupstwo jest jedynym wyjściem. Trzymam kciuki żeby wszystko było w prządku.

2016-05-04 18:53

Bławatkowa ja mimo tego, że dziecko nie zezuje cały czas udałabym się do pediatry dla swojego spokojnego sumienia i żeby się nie stresować dalej niepotrzebnie. Wolałabym mieć pewność niż się domyślać. Są dzieci, które nie lubią wizyt u dentysty i płaczą czy histeryzują, ale staraj się tłumaczyć dziecku, że lekarz nie robią krzywdy i nie są źli. A Ty przecież robisz to dla jego dobra a nie dlatego, żeby zrobić mu krzywdę.

2016-05-04 14:23

Wiem, że najlepszym sposobem na rozwianie wszelkich wątpliwości jest wizyta u okulisty. Jednakże obawiam się, że wizyta w gabinecie skończy się straszną histerią. Synuś bardzo nie lubi spotkań z panem doktorem. Bardzo stresuję się, gdy zauważę u synka jakieś objawy choroby bo wiem z czym wiąże się wizyta u lekarza. Mam nadzieję, że histeria z wiekiem minie. Zauważyłam, że nie zawsze zezuje, może to przejściowe :)

2016-04-27 11:14

Mój synek jak bylśmy u okulisty to właśnie zauważyła ze jak się zamyśli to zezuje. Ale ja nigdy tego nie zauważyłam i w tej chwili nie mamy żadnych problemów z tym związanych. Zawsze mozesz sprawdzić u okulisty czy wszystko w porządku tak jak radzi magicznypazur.

2016-04-25 14:44

Spotkałam się tylko z jednym takim przypadkiem, kiedy synek od koleżanki siostry zaczął zezować gdzieś w wieku około roku. Nie powiem Wam dokladnie, bo nie pamiętam. Ale mu tak zostało. Więc na Twoim miejscu udałabym się do lekarza-okulisty, by zbadał Twojego synka. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok! :)

2016-04-24 23:09

Bławatkowa, żeby się uspokoić idź z dzieckiem do okulisty a nie zamartwiaj się często szukając w Google okazuje się, że stres jest jeszcze większy niż przed wyszukiwaniem. Nie stresuj się na zapas tylko idź zrób badania.

2016-04-23 22:12

Bławatkowa - na pewno nie zaszkodzi jeżeli zrobisz synkowi badanie dna oka a myślę że lekarz okulista wykona wszystkie niezbędne badania które jego zdaniem będą konieczne .