Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Szczepionka na kleszczowe zapalenie mózgu

Data utworzenia : 2016-04-06 17:21 | Ostatni komentarz 2016-08-27 21:52

konto usunięte

11602 Odsłony
55 Komentarze

Witam, czy ktoś szczepił tą szczepionką dziecko? Jakie wystąpiły u Was objawy poszczepienne? Czy warto przed latem zaszczepić dziecko? Przeczytałam, że przeciwwskazaniem do szczepienia jest np. uczulenie na białko jaja kurzego. Zastanawiam się czy zaszczepić dziecko, nie wiem czy jest uczulone na to białko, kiedyś przy badaniu wyszło, że nie jest uczulone, a teraz jako trzylatek znów ma pewne objawy (suchość wokół ust, zaczerwienione policzki) i pediatra mówi, że może to być uczulenie na jajko, czekoladę czy pomidory. Czy znów musimy wykonać testy, zanim chciałabym zaszczepić przeciw kleszczom? Słyszałam, że czasami testy wychodzą ujemnie, ale to nie oznacza, że nie ma się alergii - jak to ma się do szczepienia?

2016-08-27 21:52

Jestem z Małopolski :-)

2016-07-30 08:49

DorFryt, tak z ciekawości, z jakiego jesteś województwa, że tak dużo kleszy się wokół Ciebie kręci?

2016-07-30 06:32

Założyłam kolejnego.. a nawet nie byłam na łące, w lesie.. wrr... Najlepszy sposób na wytępienie kleszczy to długa ostra zima... czego brakuje ostatnim czasie u nas.... :-(

2016-07-28 09:22

DorFryt jejku współczuję z tymi kleszczami zwłaszcza w ciąży... to cholerstwo powinni wytepic

2016-07-28 08:15

Drogie jest własnie to badanie i nie jest refundowane.Ja płaciłam 80 zł.Po jakimś czasie,chyba po 5 tyg musiałam powtórzyć jeszcze raz.Powinno byc normalnie darmowe patrząc na to jaka jest teraz plaga kleszczy.

2016-07-27 15:18

Ja już jestem tak na ty z kleszczami że wyrywam go sama, cho chyba że samej ciężko( bo ostatnio miałam na pośladku) to musiał zająć się tym mąż. Przy pierwszym kleszczy w tym sezonie troszkę się stresowalam, mówiłam mojej gin, powiedziała żebym nie chodziła po lasach i obserwowała to miejsce, czy nie robi się rumień... do tej pory nic nie wyskoczyło. A to było na wiosnę. Ale myślę zrobić badania w kierunku boleriozy (jak sprawdzalam to koszt ok 100zl). A w tej ciąży zalapalam 4kleszcze. W poprzedniej 2... mnie kleszcze w ciąży uwielbiają... niestety

2016-07-27 08:06

DorFryt ja miałam dwa kleszcze w ciąży.Pierwszego sobie sama chciałam usunąć i urwałam-powiedziałam o tym gin,a ta dała mi antybiotyk,a tak nie powinno być,dawać zapobiegawczo antybiotyk,no nieee.Ale ja niedoświadczona w temacie wtedy byłam i wyszło jak wyszło.Drugiego już mi pielęgniarka usunęła.

2016-07-26 11:52

Ja nie szczepilam. Mała miała kleszcza wyrwany i obserwacja wg zaleceń lekarza. Nic się nie dzieje minęło prawie dwa miesiące mam nadzieje ze będzie ok