Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Nutramigen a alergia.

Data utworzenia : 2016-03-10 21:04 | Ostatni komentarz 2016-03-23 09:47

Roksana.Jablonska

4370 Odsłony
14 Komentarze

Drogie mamy mam problem a już nawet lekarz załamuje ręce wiec może wy mi pomożecie ... Mój synek (obecnie 6 miesiecy) od urodzenia był na mm Nutramigen. Jednak przez ten czas (czyli do 5 miesiąca ) miał gesty katar który mu nie przechodził. Po 5 miesiącu razem z lekarzem postanowiliśmy przejść na normalne mleko - padło na hipp bio combiotik. Mały zareagował dobrze ale pojawiły się na twarzy czerwone plamki które jednak znikały po jakimś czasie. Pediatra powiedziała ze to pewnie od mleka i powiedziała żeby wprowadzić małemu enfamil. Synek dostał biegunkę. 3 dni samej biegunki oraz 4 dni biegunki z krwią. Codzienne wizyty u lekarza oraz w razie czego skierowanie do szpitala. Zmiana mleka na nutramigen. Obecnie biegunki się skończyły, czekamy na usg brzuszka. Mały chętnie pije to niedobre mleko. Ale ... dostał okropne wysypki na twarzy. Plamki które kiedyś były małe, robią się większe i okropnie siedzą bo synek się strasznie drapie po całej twarzy oraz głowie. Policzki ma czerwone jak buraki ... wiec znów poszłam do lekarza. Myślałam że pediatra da skierowanie do alergologa jednak powiedziała ze u tak małego dziecka testy nie wyjdą wiarygodne a wysypka jest alergiczna ale ona nie wie od czego więc nie ma pojęcia co małemu wypisać żeby nie swedzialo. Byłam w szoku ! Czy któraś mama też miała podobne sensacje ? Zastanawiam się od czego ta alergia, ale kiedyś słyszałam że właśnie alergia pokarmowa zaczyna się od wysypywania twarzy a mały nigdzie więcej nie dostaje tych plam. Jakie badania mogę mu zrobić ? Będę mu zmieniała lekarza skoro obecna pediatra nie potrafi mu pomóc ... Przepraszam ze tak dużo ale Starałam się jak najdokładniej przedstawić nasz problem.

2016-03-23 09:47

Na poczatek mozez zrobic badanie z krwi. Moj synek tez jest alergikiem i wysypuje go na twarzy i na ramionach tylko. a ma uczulenie na mleko krowie.kozie (pije jaglane),cytrusy, jablka itd. Troche tego jest ale ma juz 4 latka i sie nauczylismy z tym zyc:)

2016-03-14 23:11

Na pewno trzeba uważać na pokarmy z białkiem krowim ;-) Mój synek długo nie mógł też mięsa wołowego jeść, Soi nie polecam. A tak to chyba każde dziecko po swojemu. Ja czekałam dłużej z podaniem pomidorów - ponoć czesto uczulają, a u nas długo też była reakcja. Ale mogło być to przez podrażniony układ pokarmowy. Najlepiej podawać wszystko tak by móc obserwować, czy jest reakcja alergiczna czy nie (nam mówiono, że do 3 dni może wyjść). Pojedynczo.

2016-03-14 12:18

Juz trochę mamy sytuację opanowana :-) okazało się jednak ze mały ma alergie na białko mleka krowiego ... Czy rozszerzając mu dietę musze uważać na jakieś pokarmy, lub czy są jakieś całkowicie zakazane ?

2016-03-11 17:28

Dobry wieczór. Rzadko się zdarza, że wysypka alergiczna jest umiejscowiona tylko na twarzy. Zmiany wynikające z alergii chętnie występują na kończynach. Maluch otrzymuje nutramigen, czyli, teoretycznie mieszanka eliminacyjna powinna spowodować ustąpienie a nie pojawienie się zmian. Proszę pokazać dziecko dermatologowi, może to być trądzik niemowlęcy, który lubi być na twarzy. Wygląda okropnie ale przemija. Można dziecku dać Fenistil w kroplach , który trochę zmniejszą świąd 2-3 x 5 kropli. Twarz przemywać przegotowaną wodą. W aptece może Pani zapytać o delikatny krem do twarzy łagodzący. Jeżeli dermatolog wykluczy chorobę dermatologiczną, będzie potrzebna wizyta u alergologa. Nie chodzi tutaj o testy ale o ustalenie, czy jest to alergia na podstawie wyglądu zmian i ewentualnie zaplanowanie leczenia objawowego, przynoszącego ulgę. Pozdrawiam

2016-03-11 15:08

Roksana raczej nie dostaniesz skierowania na testy alergologiczne, bo faktycznie u tak malych dzieci albo ich się nie wykonuje, a jak się wykonuje to wychodzą niewiarygodne, bo to się może zmienić. Powiem Ci, że mój synek też był alergikiem. Karmilam do moim pokarmem, ale dokarmiałam mm. Przetestowałam 7 mlek, w tym Nutramigen. Powiem Ci, że Nutramigen nam się kompletnie nie sprawdzał i przeszłam na Bebilon Pepti. Jak ręką odjął. Wszystkie problemy skórne na twarzy się skończyły. Żadnych krost niczego. I lekarz mógł wypisać maść Laticort. Po jednym, dwóch posmarowaniach buźki, krostki by zniknęły(jeśli to alergia na mleko) U nas tak było i działało :) Polecam zmianę pediatry niestety, bo lekarz, który nie wie, jaką maść przepisać to nie lekarz, tylko konował :)

2016-03-11 14:37

Na pewno dobrym rozwiązaniem jest zmiana lekarz i konsultacja u polecanego. U nas pierwsza lekarka stwierdziła, że wysypka to trądzik, ale dwóch kolejnych wykluczyło i jednogłośnie stwierdziło alergię. U nas wysypywało w sumie na twarzy (czerwone plamy) oraz na nogach i rękach powstawały suche placki. Do tego problemy z kupkami były, mocno wodniste. CI dwaj lekarze również stwierdzili, że za wcześnie na alergologa. I że po 3 urodzinach najlepiej, bo teraz może coś wyjdzie, może nie, może być też błędne. Mleko kozie może być rozwiązaniem, ale u nas nie próbowaliśmy, bo ja karmiąc nie mogłam tego pić, bo synek reagował negatywnie. Mleko sojowe też odradzam, bo często osoby z alergią na mleko krowie mają też problem z soją. Ta pediatra nic na te zmiany skórne nie przepisywała, by łagodzić objawy? Może też jakiś probiotyk, bo układ pokarmowy raczej w średnim stanie. Do tego trzeba wziąć pod uwagę, że zmiany mleka i poprawa po dobrym mleku to też trochę trwa. Zanim układ pokarmowy u mojego synka na bebilonie pepti się poprawił, to minął dobrze ponad miesiąc. Dopiero po tym czasie też skóra była ładniejsza.

2016-03-11 12:19

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi :-) Nie daje małemu herbatek, aktualnie jak juz pisałam od jakiegoś czasu jest na samym mleku a do picia dostaje wode. Dziś dopiero dałam mu marchewkę. W poniedziałek mamy wizytę u innego pediatry, zobaczę czy zdanie będzie inne. Ostateczne wyjście to pojechanie sporo kilometrów od mojego miejsca zamieszkania do specjalisty chorób dziecięcych którego poleca wiele moich znajomych oraz mam.

2016-03-11 11:36

Roksana, a dajesz małemu jakieś herbatki? Może to one uczulają. Spróbuj może zmienić dotychczasowe mleko na preparat mlekozastępczy Sinlac, mojej znajomej córka nie miała wysypki jedynie po tym produkcie. Ja skonsultowałabym się, oprócz innego pediatry również z dermatologiem.