Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Uczulenie na psa

Data utworzenia : 2016-03-09 21:51 | Ostatni komentarz 2016-11-30 01:19

ewa.suchecka

1667 Odsłony
8 Komentarze

Witam, niedawno zrobiłam synowi testy alergologiczne z krwi ( ma on w tymmomencie 10 miesięcy). Wyszło że jest uczulony na naskórek psi. Niestety u moich rodziców jest pies, którego mają od 7 lat i nie ma szans pozbycia się go, a Michał bardzo często u nich przebywa. Kiedy są jakieś szanse na odczulanie i co robić najlepiej w takiej sytuacji?

2016-11-30 01:19

słyszalam o takim sposobie, zeby psa sierśc natłuścic to wtedy sie nie uwalnia alergen ktory ją zamieszkuje, a otoczenie dokładnie na mokro posprzątac, oczywiscie to ma działac tylko w przypadku sporadycznych kontaktów, nie wiem czy działa, bo mój syn nie ma alergii, ale warto spóbowac

2016-03-15 14:15

Ogólnie zaczely wyskakiwac mu krostki i podejrzewane było Azs, jednak w prywatnej przychodni lekarz stwierdzil ze dla Niego nie ma tu AZS tylko jakies uczulenie i zalecił te badania z krwi. No i wyszło ze tylko na psa. A alergia obiawia sie krostkami i seedzeniem w tych miejscach, zazwyczaj jest to buzia. Kichania, kaszlu ani drapania oczu nie ma.

2016-03-12 13:31

Też słyszałam że testy dopiero po 3 roku życia.

2016-03-11 23:59

odczulanie to chyba tylko poprzez zastrzyki. dziwi mnie jedna rzecz, często nie chcą wykonywać takim małym dzieciom testów bo podobno wychodzą zakłamane, dziecko musi mieć chyba powyżej 3 lat. moze to jednak nie na psa? :)

2016-03-11 21:53

Akurat ja nie mam uczulenia na sierść ani nic, ale mój brat ma żonę i synka i oboje są uczuleni na sierść psa, kota i szynszyla... Mój brat miał wszystkie 3 zwierzątka i niestety wszystkie 3 musiał sprzedać... Bo jego syn strasznie kichał, kaszlał. A przy szynszylu miał napady duszności

2016-03-11 15:42

W rodzinie mamy dziecko udzielone na kota . Gdy na kontakt z tym zwierzęciem , na zaczerwienione oczy , swedzi go skóra. Bardzo pomaga wypicia wapna . U mojej babci jest kot , gdy przychodzi dziecko kot jest zamykany . Babcia Stara się posprzątać pokój przed wizytą wnuczka , ale różnie z tym bywa. Jednak objawy kontaktu w tym wpytatku z niewielką ilością sierści kota powoduje małe objawy lub ich brak . Spróbuj poprosić rodziców o odizolowanie psa od dziecka .

2016-03-10 12:32

a jak mocno objawia się alergia? mój synek też kicha i trze oczka gdy jesteśmy u jego babci-też mają psa, ale nic więcej się nie dzieje. Rozpuszczam mu krystalicznie czyste wapno do popijania żeby nie było silnej reakcji i jakoś dajemy radę, niestety też nie jestem w stanie ograniczyć kontaktu z tym "alergenem" bo teściowie są do niego bardzo przywiązani ;)

2016-03-09 22:38

Ewo mój synek wychowuje się w domu z psem ale oczywiście nie jest uczulony ani na jego sierść, ani na naskórek czy inne alergeny ale pomimo to staram się jak mogę dbać o czystość w domu. Jeżeli Twoi rodzice nie chcą usunąć z domu psa ( w końcu są do niego przywiązani) to według mnie na czas pobytu Twojego synka powinni zamknąć psa w innym pomieszczeniu a pokój w którym bawi się synek dokładnie wymyć i przewietrzyć. Nie wiem czy pies u rodziców przebywa w domu ponieważ jeżeli tak jest to największym utrapieniem będzie pozbycie się sierści i naskórka z dywanów czy sofy ale dla dobra dziecka trzeba podjąć wszelkie kroki aby zmniejszyć ryzyko kontaktu dziecka z alergenem.