Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Przyginanie główki do klatki piersiowej przez 2-miesięczne niemowle

Data utworzenia : 2016-03-06 11:16 | Ostatni komentarz 2016-03-15 13:07

ewwa12

2025 Odsłony
5 Komentarze

Witam, mój 2-miesięczny synek bardzo często leżąc na plecach przygina główkę do klatki piersiowej. Gdy na wizycie zgłosiłam to pediatrze powiedział mi, że nie ma się czym martwić.. Wyczytałam też gdzieś, że do 3 miesiąca takie zachowania mogą się zdarzać,... Jednak mnie niepokoi ten fakt. Często też synek leżąc na plecach odchyla główkę do tyłu i uparcie nie chce zmienić jej pozycji. Dodam, że nie jest to patrzenie w stronę światła, czy innych osób, bo próbowałam go kłaść w różnych miejscach i za każdym razem odchyla główkę... Czy to normalne, czy powinnam iść na wizytę z takimi objawami czy może jeszcze poczekać na unormowanie się? Proszę o pomoc

2016-03-15 13:07

Mój synek też tak odchylał główkę do tyłu. Pediatra zalecił kłaść go na leżaczku i podkładać pod główkę poduszkę. Niebawem kończy 4 miesiąc i już się to unormowało.

2016-03-11 17:36

Dobry wieczór. Trudno mi ocenić zachowanie dziecka nie widząc go. Jeżeli maluch nie ma przeszłości, która może sugerować nieprawidłowe układanie ciała jak: wcześniactwo, niedotlenienie czy inny problem neurologiczny- nie ma powodu do niepokoju. Dobrze byłoby spotkać się z fizjoterapeutą, który zbada dziecko i powie Pani jaki jest problem, jak układać itd. albo wyjaśni, że wszystko jest w normie. Pozdrawiam

2016-03-06 20:09

Jak lekarz mówi, że to jest normalne i wyczytałaś na stronach, że do 3 miesiąca życia może się to zdarzać, to po co panikować? Jak dla mnie powinnaś poczekać aż dziecko skończy 3 miesiące i wtedy zaobserwować, czy objawy zaniknęły, czy nie...

2016-03-06 13:12

Ewwa moja córka jako noworodek potrafiła podnieść główkę jednak nie robiła tego aż do klatki piersiowej. Jeśli nie ufasz opinii jednego lekarza to warto przejść się na wizytę do innego lub prywatnie. Dużo w dzisiejszych czasach się mówi o wzmożonym napięciu mięśniowym, myślę że warto to skontrolować.

2016-03-06 12:44

Ewwa12 jak to bardzo Cie martwi to skonsultuj sie z innym lekarzem , powinno Cię to uspokoić. Moje dziecko nie miało takich zachowań, ale również czytałam że takie zachowania się zdazaja i nie ma co panikowac.