Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1065 Wątki)

Ciąża a spray do nosa sterydowy

Data utworzenia : 2016-01-25 15:05 | Ostatni komentarz 2016-01-27 20:33

konto usunięte

8488 Odsłony
6 Komentarze

Witajcie. Od jakiegoś czasu mam cały czas obrzęknięte małżowiny nosowe, co skutkuje przytykaniem się jednej z dziurek w nocy w zależności na jakim boku śpię. Byłam u alergologa i testy z krwi nie wykazały alergii, stąd alergolog już jakiś czas temu wypisał mi receptę na spray do nosa sterydowy. Zdziwiłam się, bo słyszałam, żeby nie brać w ciąży leków na bazie sterydów, ale alergolog stwierdził, że jest to miejscowo i nie ma żadnych przeciwwskazań w ciąży. Byłam także u laryngologa i po rozmowie stwierdziliśmy, że jeśli mi mój "nosowy problem" bardzo nie przeszkadza, to mogę nie stosować tego sprayu. Nie przeszkadzał, aż do niedawna, bo mam jakieś przeziębienie i zatykający się nos, który teraz w 32 tyg. ciąży bardzo doskwiera wraz z gorszym oddychaniem ze względu na duży brzuszek. Zwykłe rzeczy nie pomagają: sól fizjologiczna, maść majerankowa, napar z rumianku itp. Zastanawiam się, jak to jest z miejscowym podawaniem sterydu właśnie w formie sprayu do nosa podczas ciąży? Czy ktoś stosował, czy istnieje niebezpieczeństwo?

2016-01-27 20:33

Na szczęście już jest lepiej, minęło przeziębienie, choć obrzęki nadal są, ale da się oddychać. Tak, jak pisałam, alergolog wiedząc, że jestem w ciąży przepisała mi spray ze sterydem, twierdząc, że to miejscowe działanie i jest bezpieczne. Natomiast laryngolog był bardziej sceptyczny.

2016-01-27 20:20

Weroniko a czy te lek ze sterydem lekarz przepisał Ci wiedząc że jesteś w ciąży ? Czy teraz byłaś u lekarza czy masz go jeszcze sprzed ciąży. Uważam że jeżeli lekarz wiedząc że pacjentka jest w ciąży lub podejrzewa że może być w ciąży albo karmi piersią przepisuje jakiś lek to mam nadzieje wie jaki może mieć wpływ na płód. Jeżeli teraz lekarz przepisał Ci wiedząc że spodziewasz się dzidziusia to zapewne miał na uwadze bezpieczeństwo dziecka, ale możesz zapytać lekarza prowadzącego lub laryngologa czy jest jakiś lek o podobnym działaniu a jednocześnie taki który jest bezpieczny dla dziecka.

2016-01-25 21:51

Wiesz co będąc w drugiej ciąży przyplątało mi się jakieś dziwne zapalenie ucha lekarz nazywał to jakoś fachowo i mówił że rzadko to się zdarza i że powinnam brać na to antybiotyk ale w ciąży był zakazany.Nie dość że bolało mnie całe ucho a właściwie to cała prawa strona głowy to do tego miałam strasznie zatkany nos. Tyle tylko dobrze ze pęcherzyk który wywołał ból pękł wypłynęła z niego krew i ropa i z dnia dzień miało być lepiej. Lekarz nie mógł mi przepisać na to antybiotyku bo w ciąży był zakazany i kazał tylko dużo mówić ssać cukierki które pomagały w wypływaniu ropy z krwią i przynosiły ulgę. Powiedział mi również, ze mam nie używać żadnych spray do nosa bo w ciąży nie powinno się. Tak więc radzę żebyś porozmawiała o tym ze swoim ginekologiem i może udaj sie jeszcze do innego laryngologa może on coś innego ci zaleci. Ja tyko polecam dużo mów, ssij cukierki i żuj gumę to pomaga

2016-01-25 20:40

Właśnie lekarze nie odradzają tego bardzo, mówiąc, że miejscowo nie jest to niebezpieczne dla dziecka (bo chyba nie robiono po prostu badań na ciężarnych ze wzg. etycznych). Mój lekarz prowadzący wydaje mi się bardzo "zmedykalizowany", bo na każdy problem, np. ból głowy, zgaga itp., zaraz poleca mi jakieś tabletki. Nigdy z nich nie korzystam, bo też stronię od leków czy niepotrzebnych suplementów. Jedynym lekiem, który teraz przyjmuję jest żelazo, bo wyszła mi lekka anemia. Dziękuję Wam za odpowiedzi. Annawianna sól fizjologiczna pomaga na chwilę, tak jak pisałam mam stały obrzęk małżowin nosowych. Może mógłby się na ten temat wypowiedzieć specjalista Lovi. Z góry dziękuję.

2016-01-25 19:51

Weroniko ja przez długi czas używałam Flixonase - spray do nosa ale kiedy podjęłam decyzję o zajściu w ciążę odstawiłam go nie pytając nawet lekarza, Uważam że im mniej leków ( oczywiście jeżeli jest to możliwe ) tym lepiej dla dzidziusia. Nawet jeżeli dokucza Ci zatkany nos to jednak naturalnych metod - może dodatkowa poduszka pod głowę , może inhalacja z soli fizjologicznej ?. W ulotce leku które ja stosowałam pisze :"Lek może być stosowany w czasie ciąży i podczas karmienia piersią tylko wtedy, gdy lekarz oceni, że korzyści dla matki przewyższają ryzyko dla płodu lub karmionego dziecka." Ja podczas ciąży musiałam mieć podany antybiotyk w przypadku właśnie tego antybiotyku również było podobne ostrzeżenie ale lekarz wytłumaczył mi że ryzyko przedwczesnego porodu jest wysokie jeżeli nie wyleczymy stanu zapalnego ( CRP miałam wysokie). Tak jak pisze Bławatkowa - skonsultuj to z lekarzem prowadzącym.

2016-01-25 16:50

Weronika, moja ciocia opowiadała mi kiedyś, że Jej pacjentka starała się z mężem o dziecko ok. 10 lat. Miała strasznie owrzodzone nogi i lekarz wypisał Jej maść sterydową. Nie wiedziała, że jest we wczesnej ciąży i posmarowała nią nogi. Dziecko urodziło się z roszczepem kręgosłupa. Ty jesteś już w dużo bardziej zaawansowanej ciąży. Może jednak będzie lepiej jak skonsultujesz to ze swoim lekarzem prowadzącym? Może tak będzie bezpieczniej?