Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

pokrzywka alergiczna

Data utworzenia : 2016-01-15 18:49 | Ostatni komentarz 2021-01-04 13:50

E.Machulak

8046 Odsłony
17 Komentarze

Pokrzywka alergiczna u dzieci i niemowląt. Jest to choroba skóry objawiająca się swędzącymi bąblami na całym ciele. Nie pozostawiają żadnych śladów na ciele ,bardzo szybko się pojawiają jak i znikają. Córka zmagała sie z pokrzywką alergiczną od 1 roku życia. Na początku nie wiedzieliśmy co jej dolega a zaczęło się od rumieńców na policzkach w wieku niemowlęcym póżniej objawy zaczęły się nasilać w postaci bąbelków swędzących na całym ciele. Między czasie szpital i też nic nie było wiadomo jaki produkt wywołuje tak ostrą pokrzywkę że dziecko mdlało. W wieku 2 lat córa miała robione badania alergiczne na rączce. Testy nie były jednoznaczne więc wykluczyliśmy jej z menu jajko,przyprawy,czekoladę które od początku było dla nas podejrzane. Efekty są bo pokrzywka ucichła. Zna ktoś podobne przypadki ?

2016-01-15 21:54

E Machulak ja miałam taką reakcję alergiczną a nawet z tego powodu byłam w szpitalu. Pewnego dnia czułam się osłabiona i jak nigdy po obiedzie położyłam się spać ale po kilkudziesięciu minutach obudził mnie telefon ( na szczęście ) i gdy zaczęłam rozmowę poczułam że mam problemy z mówieniem. Zakończyłam rozmowę dość szybko i poszłam do łazienki a w lustrze zobaczyłam że mam spuchnięte wargi - bardzo wyglądałam jak monstrum. Zadzwoniłam do męża kuzynki który jest lekarzem z pytaniem co zrobić a ten kazał mi jechać do szpitala lub gdy poczuję że mam problemy z oddychaniem wezwać karetkę. W szpitalu pomimo iż miałam podawane leki wystąpiła silna pokrzywka. Plamy miałam na całym ciele a do tego wymiotowałam i miałam silną biegunkę, Takie palmy powodują że masz wrażenie jakby ciało ktoś poparzył i trochę swędzą dlatego smarowali mnie pudrem i podawali leki na alergię a jednocześnie jeden z lekarzy dermatologów zalecił głodówkę - do odwołania. Mogłam tylko pić wodę. Po dwóch dniach podano mi gotowane mięso chyba to było wołowe , następnego dnia 1 kromkę chleba i obserwowano jak organizm zareaguje. Plamy znikały a bardzo szczegółowy wywiad lekarski nie pozwolił jednoznacznie określić co mnie uczuliło. W tej głodówce i później kiedy podawano mi te produkty do jedzenia w określonej kolejności chodziło o to aby zobaczyć na co organizm źle reaguje ale niestety w szpitalu nie było wystarczająco dużo miejsc i musiano mnie wypisać bez dalszego eksperymentu w postaci podania mi salicylanu. Bardzo dobry lekarz który mnie przyjmował powiedział że najprawdopodobniej jestem uczulona na salicylany i powinnam na nie uważać. Odkąd zwracam uwagę na to co jem i jakie biorę leki nie miałam tego problemu co wcześniej . Muszę Ci jeszcze napisać że ja również robiłam testy na alergię i one nic nie wykazały więc musisz dokładnie obserwować co uczula dziecko, może coś nowego zjadło?, może nowy kosmetyk? a może środek którego używasz do sprzątania - wiele rzeczy może uczulać więc tylko obserwacja i zapisywanie kiedy , co i jak. Zwróć uwagę też na leki które podajesz dziecku One też mogą powodować taką reakcję .