Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1065 Wątki)

Nadmiar witaminy D3

Data utworzenia : 2016-01-10 23:20 | Ostatni komentarz 2016-01-19 10:30

nienormatywna

6967 Odsłony
5 Komentarze

Dziewczyny potrzebuję Was i Waszego doświadczenia a panią doktor do pomocy... Moja 8 miesięczna Zosia (urodzona z wagą 2,660 obecnie 6,670) bardzo się pocila od początku życia (pisałam gdzieś o tym już tutaj), śpi po 14 godzin w nocy i w dzień ma 2 godzinne drzemki. Mało je (cyca odrzuca inne potrawy również) ale potrafi wypić pół litra wody. Bardzo źle reagowała na wit D. Budziła się w nocy z płaczem i miała zaparcia więc w listopadzie odstawiłam a dawałam tylko jedną krople dziennie. Jednak ciągle ten apetyt i poty nocne były więc zrobiłam badania. Krew wyszła nam ok (morfologia i cukier) ale poziom wit D3 ma 295 ng/ml... To jest 10 razy więcej niż mieć powinna. Jutro w trybie natychmiastowym jedziemy do Łodzi do kliniki metabolizmu i chorób kości ale może wiecie co może powodować taką ilość wit d u takiego maluszka? Dodam że węzły chłonne ma w normie (bo podejrzewał lekarz nowotwór ale te węzły mu się nie zgadzają) no i jest dość chuda ale wysoka (73 cm) więc tarczyca też wygląda na działającą... Może słyszeliście o podobnych przypadkach??? Umieram ze strachu dlatego piszę...

2016-01-19 10:30

I jak tam córcia? Byliście już w tej klinice? :)

2016-01-12 22:49

Właśnie, mi ktoś nawet mówił, że nie ma czegoś takiego jak nadmiar witaminy D3. U nas był jednak problem z niedoborem, jak u większości Polaków chyba. Synkowi też się pociła główka. Jedź do kliniki, tam pomogą. Trzymajcie się cieplutko :)

2016-01-12 19:15

Mój noworodek miał niedobór witaminy D . Dziennie musiałam podawać cebion Multi oraz 3 kapsułki z witaminą . Tak przez 3 miesiąca, gdy pediatra z ośrodka zobaczył taką ilość witaminy po tym czasie kazał jej przez jakiś czas nie podawać. Konsultowalam to jeszcze z lekarzem z patologi noworodka kazał ograniczyć witaminę do 1 kapsułki co drugi dzień a w okresie letnim nie podawać. Badania na poziom witaminy były wykonywane , ale wynik został w poradni patologii a ja nie miałam wglądu ( pewnie gdybym się upadła to bym dostała ksero ) . Dziecko nie miało żadnych objawów nadmiaru , tylko po tym czasie miało wstręt do tej witaminy . A zapomniałam dziecku też pocila się główka.

2016-01-12 13:23

Zazwyczaj słyszy się o niedoborze witaminy D3. Mam nadzieję że lekarze zrobią badania i będzie wszystko w porządku daj znać.

2016-01-12 12:15

O kurcze pierwszy raz słyszę o nadmiarze D3 w organizmie dziecka ja osobiście nie znam takiej sytuacji ani nigdy sama w niej nie byłam ale bała bym się o nerki . Wiec jedz do kliniki zrób wszystkie badania i daj znać jak tam córeczka.