Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Grubsze palce po porodzie problem z obrączką.

Data utworzenia : 2015-12-28 22:54 | Ostatni komentarz 2016-04-22 14:41

Marta0284

21946 Odsłony
45 Komentarze

Cześć, jestem po dwóch porodach. W każdej z ciąż miałam opuchnięte palce m in. u rąk przez co musialam w ostatnich tygodniach ściągać obrączkę. Po pierwszym porodzie wcisnelam ją z powrotem już po kilku tygodniach. Po drugim jest mega problem. Minęło już pół roku a palce są nadal większego rozmiaru. Dziwne, bo udało mi się schudnąć od porodu 22,5 kg i teraz waże nawet o 6 kg mniej niż przed zajściem w ciążę. Myślałam o zwiększeniu rozmiaru obrączki, ale ktoś mi powiedział, że to może być od karmienia piersią i gdy przestanę palce wrócą do siebie. Inni , że już mi tak zostanie. A jak było u Was? Co o tym sądzicie? Poczekać do skończenia karmienia piersią i wtedy ewentualnie ją zwiększyć? Tylko źle mi tak bez niej na paluchu.

2015-12-29 22:35

Jestem ponad 6 miesięcy po porodzie a dopiero od kilkunastu dni mogę założyć obrączkę. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale prawie od miesiąca już nie karmię piersią. Moja znajoma urodziła w lutym i nadal ma spuchnięte palce, a oprócz tego powiększył jej się rozmiar buta o jeden numer, a żeby było śmieszniej, to urosła jej tylko jedna stopa. Ma ogromny problem z butami, ale czeka aż wszystko wróci do normy.

2015-12-29 14:59

Z uwagi na to, że pierwszego syna rodziłam wczesną jesienią bardzo spuchły mi palce. Musiałam zdjąć wszystkie pierścionki i obrączkę. Jednakże jakiś miesiąc po porodzie wszystko wróciło do normy. Myślę, że powinnaś wstrzymać się na razie z poszerzaniem obrączki. Poczekaj jeszcze jakiś czas i wtedy zdecydujesz :) Może Twój organizm potrzebuje trochę więcej czasu niż mój :)

2015-12-29 14:20

Mojej mamie też po porodzie palce nie wróciły do normy , a dużo schudła. Dużo zależy od organizmu. Może masz za dużo wody w organizmie i dlatego masz obrzęk palców. Podczas karmienia piersią zazwyczaj dużo potrzebujemy wody, dlatego nie rezygnuj z niej. Tak jak piszą dziewczyny ograniczenie soli powinno pomóc. Wstrzymaj się jeszcze z poszerzeniem obrączki , możesz potem żałować , gdyby place wróciły do normy.

2015-12-29 09:43

Nie jestem pewna czy wróci. Ja bym jeszcze poczekała do roku czasu z poszerzaniem obrączki. Moja mama swojej po porodzie już nie nosiła, za mała była. Ograniczenie soli powinno pomóc, ale niekoniecznie. Może srebrną, większą obrączkę tymczasowo na rękę założyć? Mi też źle by było bez obrączki na palcu, a na łańcuszku to nie to samo.

2015-12-29 08:06

Nie martw się, niedługo wszystko powinno wrócić do normy. Unikaj soli, która dodatkowo zatrzymuje wodę w organizmie. Jeżeli przeszkadza Ci brak obrączki na palcu to możesz ją nosić na łańcuszku :-)