Zdrowie (1065 Wątki)
Dziecko z niedosłuchem
Data utworzenia : 2015-11-29 00:04 | Ostatni komentarz 2015-11-29 20:25
Witam. Mam 4 miesięczną córeczkę. Problemy zaczęły się już w szpitalu przy badaniu słuchu. Przy badaniu przesiewowym słuchu na oba uszka wyszła kontrola. Uspokajano nas, że może w uszkach zostały jeszcze wody płodowe dlatego badanie nie wychodzi. Powtórzyliśmy je po około 3 tygodniach wynik niestety ten sam. Zalecono nam badanie bera. Niestety okazało się ze mamy niedosłuch w obu uszkach. UP 40 UL 50. Badanie zostało jeszcze raz powtórzone w innym ośrodku. diagnoza taka sama. Na chwile obecną Mała jest zaaparatowana i zaczynamy rehabilitację. Trafiliśmy do Oratora we Wrocławiu. Pani która przeprowadzała z nami wywiad powiedziała, że problem może tkwić w nerwach i trzeba je odpowiednio pobudzić i być może słuch nieznacznie się poprawi. Zaproponowała nam metodę Vojta. Jest ona dość "brutalna" i nie jestem przekonana o jej skuteczności w walce z niedosłuchem. Czy jest jeszcze możliwość, że ten słuch się poprawi. Na jednym z forum przeczytałam, że wody płodowe mogę zalegać około roku. Sama w to nie wierzę ale może jest jeszcze nadzieja. Jesteśmy na początku walki o prawidłowy rozwój dlatego jestem pełna obaw. Jak będzie się rozwijała i kiedy zacznie mówić. Może są na tym forum jakieś mamy, które maja lub miały podobny problem. Bardzo proszę o odpowiedz.
Sortowanie: