Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Dziwny kształt główki

Data utworzenia : 2015-10-29 10:36 | Ostatni komentarz 2016-05-01 18:03

Dominika1990

25077 Odsłony
31 Komentarze

witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad kształtem główki mojego dziecka. przejrzałam już forum o podobnej tematyce ale nie znalazłam odpowiedzi. pytałam pediatry czy Kacper nie ma płaskiej główki, odpowiedziała że nie i że ma bardzo ładną. mnie jednak niepokoi jej kształt. nie chcę aby w przyszłości miał kompleksy z tego powodu, wole zapobiec temu. z racji iż to chłopczyk i włosy raczej ma mężczyzn od mojej strony, to będą one rzadkie i cienkie więc nie zakryją nierówności. dodaje zdjęcia i na jednym na czerwono zaznaczyłam miejsca które mnie niepokoją. są to jakby dwa "guzy". Kacper dość dużo leży na pleckach i na brzuszku. na boczku rzadko chce leżeć. Podaje regularnie witaminę D. Ma w tej chwili 5,5 miesiąca i zastanawiam się czy to się samo wyrówna jak będzie siedzieć czy warto kupić specjalną poduszkę?

2015-10-30 15:02

dziękuje za odpowiedzi :) jamartynam nie boję się spania na brzuszku, bo jak miał kilka dni to tak jeszcze w szpitalu sypiał, ale teraz musi koniecznie na plecach bo inaczej nie zaśnie, na boku tez nie chce bo od razu przez sen przekręci się na plecy, mimo iż coś tam podkładam. Jajeczko89 pytałam o kształt główki pediatry i uważa że jest ok, a mi jednak coś nie pasuje, może jestem przewrażliwiona :) Najczęściej śpi na pleckach a główki układa na boki i to raz na prawo i raz na lewo i to może od tego robią się te "garby" po bokach

2015-10-30 13:42

Tak jak pisały dziewczyny zmieniaj pozycję dziecka i podawaj witaminę D zgodnie z zaleceniami. Na porodowce leżała dziewczyna ktorej podczas porodu musieli posłużyć się kleczaczami. Dziecko miało mocno niesymetryczna głowę i jak dobrze usłyszałam to nawet do roku mogło to wracać do normy. A co do poduszki to przy wizycie zapytaj się pediatry czy jest taka potrzeba.

2015-10-29 23:20

Dominika jak na moje oko to kształt głowki nie jest jakoś mocno asymetryczny. Chłopczyk wygląda jeszcze na małego i tak jak dziewczyny piszą kształt jeszcze się zmieni. Moja mała miała długo tak jakby wyciągniętą główkę. Kiedyś nawet pewien wuj zapytał mnie czy miałam poród kleszczowy :-0. A teraz jak mała ma już prawie rok nie ma po tym śladu. Nawet nie wiem kiedy to się wyrównało. Właściwe układanie, o którym piszą powyżej dziewczyny, odpowiednia suplementacja witaminy D i bedzie dobrze .

2015-10-29 17:18

dokładnie, tak jak dziewczyny mówią, główka się deformuje gdy dziecko zawsze śpi w tej samej pozycji(stronie) dlatego tez ważne by od początku kłaść dziecko raz na plecach raz na jednym boku a raz na drugim, a jak się nie boisz lub gdy dziecko starsze to na brzuszku :) Jeśli będziesz zmieniać pozycje powinno wrócić do normy wszystko

2015-10-29 15:38

Mój miał nierówną główkę ale tylko z jednej strony. Układaj go na różne sposoby,na brzuszku i przodem do świata dużo noś. Jest jeszcze malutki szybko się wyrówna.

2015-10-29 14:31

Ważne jest aby dziecko nie leżało na tym samym boku cały czas. Główka dziecka rośnie także może się wszystko unormować.

2015-10-29 11:59

Dominiko, mój synek urodził się z bardzo niekształtną główką. Z jednej strony miał wyższe czoło, a z tyłu miał z jednej strony dość duży guzek. Zapytałam lekarza przy okazji pierwszego szczepienia, czy nierówności się wchłoną i co mogę zrobić w tej sytuacji. Lekarz zapewnił, że przy suplementacji witaminą D i odpowiednim układaniu dziecka wszystko się wchłonie. Guzek z tyłu głowy wchłonął się po miesiącu, a czoło nadal jest odrobinę wyższe (trzeba się dobrze przyjrzeć by to zauważyć), a synek skończył już 9 miesięcy. Widzę znaczną poprawę i myślę, że do 1-go roku życia wszystko pięknie się wchłonie. Nie martw się Kochana. Nie takie nierówności widziałam już u dzieci i dziś już po nich nie ma śladu :)