Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Dziwny kształt główki

Data utworzenia : 2015-10-29 10:36 | Ostatni komentarz 2016-05-01 18:03

Dominika1990

25076 Odsłony
31 Komentarze

witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad kształtem główki mojego dziecka. przejrzałam już forum o podobnej tematyce ale nie znalazłam odpowiedzi. pytałam pediatry czy Kacper nie ma płaskiej główki, odpowiedziała że nie i że ma bardzo ładną. mnie jednak niepokoi jej kształt. nie chcę aby w przyszłości miał kompleksy z tego powodu, wole zapobiec temu. z racji iż to chłopczyk i włosy raczej ma mężczyzn od mojej strony, to będą one rzadkie i cienkie więc nie zakryją nierówności. dodaje zdjęcia i na jednym na czerwono zaznaczyłam miejsca które mnie niepokoją. są to jakby dwa "guzy". Kacper dość dużo leży na pleckach i na brzuszku. na boczku rzadko chce leżeć. Podaje regularnie witaminę D. Ma w tej chwili 5,5 miesiąca i zastanawiam się czy to się samo wyrówna jak będzie siedzieć czy warto kupić specjalną poduszkę?

2016-05-01 18:03

Dzięki za odpowiedź, tez spróbuję. Mam nadzieję że pomoże.pozdrawiam

2016-04-30 22:06

to co chcialam to się nie wyrównało, chyba po prostu ma taką niekształtną główke. ogólnie jest śpiochem i w tamtym czasie też był więc sporo leżał na pleckach i główka z tylu była bardziej płaska. ale jak leżał na tej poduszce to główka się z tyłu zrobiła bardziej okrągła, bardziej kształtna była. poduszkę musiałam zabrać momencie kiedy się mocniej ruszał w nocy i po prostu z niej spadał, myślę ze około 8 miesiąca to było. teraz niby raczkuje, chodzi itp ale znowu zrobiła się bardziej płaska ale poduszki już nie dam rady użyć, ale i tak wygląda dużo lepiej ja z poduszki byłam bardzo zadowolona, nie załuje zainwestowanych pieniędzy.

2016-04-30 12:59

czy u twojego dzieciątka wszystko się wyrównało? pozdrawiam

2016-04-30 12:58

Dominika1990 - proszę o opinię ws. poduszki. zastanawiam sie nad kupnem dla synka, ten ma nierówność, tyle że z tyłu główki

2016-02-12 21:31

Dobry wieczór. Jeżeli u Pani synka nie obserwowano po porodzie symetrycznych krwiaków podokostnowych na obu kościach ciemieniowych to już nie martwimy się o kształt głowy. Według mnie jest to kształt prawidłowy. Po obu stronach symetrycznie mamy kości ciemieniowe, które u synka są wydatniejsze. Kształt głowy może być rodzinne uwarunkowany. Nasze głowy nie są symetryczne. Proszę pamiętać, że zupełnie inaczej wygląda czaszka bez włosów lub z małą ilością a inaczej z owłosieniem. Oczywiście może Pani próbować podkładać wałek z pieluszki tak, aby głowa dziecka leżała na bokach podczas snu. Jest to jednak zdrowy i aktywny chłopczyk i będzie przekładał głowę po swojemu. Póki co, można próbować układać ale nie jest to nieprawidłowy kształt. Myślę, że nie ma powodu do niepokoju. Pozdrawiam.

2015-11-15 10:28

Dobrze, że te krwaki się u Was wchłonęły :-).

2015-11-14 21:57

o jeszcze takie Wam pokażę. Głównie widać tego krwiaka z lewej strony, bo był większy

2015-11-14 21:53

Artan u nas był krwiak podokostnowy, a raczej dwa i glówka dziś jest delikatnie zniekształcona. Jest odnotowane, że synek miał dwa krwiaki, zarówno w jego książeczce zdrowia, jak i wyniku USG, które miał robione. Może zdjęcie tak tego nie oddaje, ale były...Jak krwiaki się później wchlonęły to wloski synkowi stały dęba