Zdrowie (1066 Wątki)
Podawanie fluoru
Data utworzenia : 2015-10-21 14:39 | Ostatni komentarz 2016-02-08 20:24
Witam Po sugestii jednego dentysty zastanawiam się czy podawac mojemu 23 miesięcznemu dziecku fluor taki do rozpuszczania w wodzie. Moje dziecko ma prochnice butelkowa i zalakowane zabki od około 2 miesięcy. W maju pierwszy dentysta u której bylam z dzieckiem kazal podawac jej D-fluoretten 500 I.E taki jak na zalaczonym zdjęciu. Dodatkowo tez w maju dentysta pomalowal żeby mojego dziecka czyms przezroczystym chroniąc żeby przez prochnica która już zaczynala się powoli pojawiać. W tym fluorze jest już dodatkowo wit d. Od maja do sierpnia podawalam Amelce ten fluor rozpuszczony na lyzce wody tak jak w ulotce. W sierpniu poszliśmy na lakowanie zabow do innego dentysty i ten powiedział ze podawanie fluru jest szkodliwe i to ze ma sprawić ze stale żeby będą mocniejsze to jedno a to ze jest szkodliwy i ze może na stalych zebach spowodować przebarwienia to drugie i teraz sama nie wiem co mam robic. Gorne jedynki i dwojki sa już zalakowane i w około 1/3 zepsute co widać po ciemnym kolorze szkliwa po tym preparacie. Czy podawac dziecku fluor np. nie codziennie tylko raz na dwa trzy dni czy odpuscic to sobie. Dodam ze moje dziecko myje zyby ale trwa to bardzo krotko ok 30 sekund do maksymalnie minuty pasta elmex lub ziaja. I jaka dawke wit D jej podawac czt ta dolna granice czyli 800j czy gorna 1000j. i czy zamiast kwasów DHA które sa drogie moge podawac już dziecku Tran.
Sortowanie: