Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Podawanie fluoru

Data utworzenia : 2015-10-21 14:39 | Ostatni komentarz 2016-02-08 20:24

Marta-1987

2882 Odsłony
4 Komentarze

Witam Po sugestii jednego dentysty zastanawiam się czy podawac mojemu 23 miesięcznemu dziecku fluor taki do rozpuszczania w wodzie. Moje dziecko ma prochnice butelkowa i zalakowane zabki od około 2 miesięcy. W maju pierwszy dentysta u której bylam z dzieckiem kazal podawac jej D-fluoretten 500 I.E taki jak na zalaczonym zdjęciu. Dodatkowo tez w maju dentysta pomalowal żeby mojego dziecka czyms przezroczystym chroniąc żeby przez prochnica która już zaczynala się powoli pojawiać. W tym fluorze jest już dodatkowo wit d. Od maja do sierpnia podawalam Amelce ten fluor rozpuszczony na lyzce wody tak jak w ulotce. W sierpniu poszliśmy na lakowanie zabow do innego dentysty i ten powiedział ze podawanie fluru jest szkodliwe i to ze ma sprawić ze stale żeby będą mocniejsze to jedno a to ze jest szkodliwy i ze może na stalych zebach spowodować przebarwienia to drugie i teraz sama nie wiem co mam robic. Gorne jedynki i dwojki sa już zalakowane i w około 1/3 zepsute co widać po ciemnym kolorze szkliwa po tym preparacie. Czy podawac dziecku fluor np. nie codziennie tylko raz na dwa trzy dni czy odpuscic to sobie. Dodam ze moje dziecko myje zyby ale trwa to bardzo krotko ok 30 sekund do maksymalnie minuty pasta elmex lub ziaja. I jaka dawke wit D jej podawac czt ta dolna granice czyli 800j czy gorna 1000j. i czy zamiast kwasów DHA które sa drogie moge podawac już dziecku Tran.

2016-02-08 20:24

Eksperci z American Dental Association zmienili wytyczne dotyczące stosowania fluoru u małych dzieci. Do tej pory zalecano, by dziecku do 2. roku życia szczotkować zęby jedynie wodą. Teraz ADA jest zdania, że już od momentu kiedy pojawi się pierwszy ząb, należy stosować rozmaz pasty z fluorem, a gdy dziecko skończy 3 lata, można już myć mu zęby przy użyciu pasty wielkości ziarnka grochu. Zmiana dotyczy też suplementów fluorkowych, zalecanych dla dzieci, u których występuje wysokie ryzyko próchnicy, a które piją wodę ubogą we fluor. Do tej pory dawkę zwiększano, gdy dziecko skończyło 2 lata, teraz ADA zaleca zaczekać ze zwiększeniem dawki suplementu do momentu skończenia przez dziecko 3 lat. Dobry wieczór. Jak zwykle zdania uczonych są podzielone. Na pewno należy dzieci traktować indywidualnie. Ocenić ryzyko wystąpienia fluorozy. Ważne jest stężenie fluoru w wodzie, którą dziecko przyjmuje. Dla ułatwienia podam sugestię Amerykańskiego Towarzystwa stomatologicznego: "Nowe zalecenia American Dental Association mają na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy zębów przy jednoczesnym ograniczeniu fluorozy. Naukowcy podkreślają, że dentyści przed udzieleniem porady dotyczącej stosowania fluoru każdorazowo powinni ocenić ryzyko wystąpienia próchnicy zębów u danego dziecka, biorąc oczywiście pod uwagę wszystkie źródła fluoru – nie tylko pastę do zębów, ale także wodę pitną, inne napoje i żywność. ADA zwraca także uwagę, by dentyści nie tylko opisywali, ale także pokazywali rodzicom, co dokładnie oznaczają podane przez Radę wielkości pasty tak, by rodzice nie używali jej za dużo. Wspomniany „rozmaz” to ilość pasty odpowiadająca wielkości ziarnka ryżu, rozłożona równomiernie na dziecięcej szczoteczce, zawierająca około 0,1 miligrama fluoru. Ilość pasty stosowana u starszych dzieci, wielkości ziarnka grochu, zawiera już 0,25 miligrama fluoru. Pani dziecko ma już zabezpieczone zęby lakierem i jest pod opieką stomatologa. Myślę, że jest pod kontrolą. Najważniejsze to nauczyć nawyku mycia ząbków po każdym słodkim posiłku lub, chociaż dać popić wodą. Pozdrawiam

2015-11-05 13:18

A byłaś u zwykłego dentysty czy dziecięcego? Jeżeli zwykłego to może warto iść jeszcze na konsultację do dziecięcego. Z ząbkami ma problem i chodzi do dentysty moja dwuletnia bratanica. Z pierwszą wizytą byli u zwykłego dentysty a potem już tylko i wyłącznie do dziecięcego. Uzyskane informacje trochę się różniły, ale bratowa bardziej ufa temu drugiemu. Z fluorem podobno rzeczywiście wcześniej było tak, że , np pasty z fluorem zalecano stosować dopiero jak dziecko umie pluć i na pewno jej nie połyka. Teraz podobno poglądy się zmieniają. Ale myślę, że dotyczy to głównie dzieci ze zdrowymi ząbkami. Bratanica miała fluoryzację mleczaków (możliwe że te pomalowanie zębów czymś przezroczystym co opisałaś to właśnie to) i teraz chodzi na ten zabieg co jakiś czas. Jeżeli Twoje dziecko miało fluoryzację, to nie wiem czy warto dodatkowo brać w tabletkach? No chyba, że nie będziesz tego zabiegu powtarzać. No i kwestia, czy ma wpływ na zęby stałe fluor zaaplikowany na ząbki a fluor przyjmowany doustnie (tak jak powiedziała Ci ta druga dentystka). Na pewno coś robić musisz, bo niestety próchnica u takich maluszków szybko się rozprzestrzenia. Oprócz lakowania jest jeszcze lapisowanie, ale zęby najczęściej po tym zabiegu są ciemne chociaż zdrowe, więc lepiej nie dopuścić do tego stanu.

2015-11-04 23:08

Martusiu, bardzo chętnie bym Ci pomogła, ale nie znam dziecięcego stomatologa, moje dziecko nie ma (na razie) problemu z próchnicą i choć widziałam Twój wpis nie miałam się jak odnieść do tej suplementacji fluoru. Co zaś się tyczy podaży witaminy D, skoro Twój synek ma już prawie dwa latka to dawka 1000 j jest dla niego właściwa, szczególnie, że ma problem z ząbkami. Musisz tylko wyliczyć by była to dawka dobowa. A więc uwzględnić jeśli ten preparat fluoru będziesz podawać ilość witaminy D w nim zawartej (a z tego co piszą na opakowaniu to jest 500 jednostek) oraz jeżeli synka dokarmiasz mm ile tam jest witaminy. Czyli jak podasz ten fluor to spokojnie jedną kropelkę czy kapsulkę witaminy D daj. Maksymalna dopuszczalna dawka dobowa wit. D to nawet 2000j. Więc nie musisz się bać, że przedawkujesz. Jeżeli chodzi o kwasy omega, zapotrzebowanie dziennie dla Twego dziecka to 100 mg o ile nie zjada tłustych ryb. Jeżeli zdecydujesz się na tran, który jest źródłem i kwasów omega i witaminy D to daruj już sobie dodatkową podaż witaminy.

2015-11-04 22:12

Czy ktoś się orientuje w tym temacie bo dr się nie wypowiedziała jeszcze :(