Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Tarcie oczek - jaka może być przyczyna?

Data utworzenia : 2015-10-17 21:47 | Ostatni komentarz 2020-08-02 22:49

Migotka85

31511 Odsłony
18 Komentarze

Moja 4,5 miesieczna córka od kilku dni trze oczka, nie jest to objaw zmeczenia bo robi to nawet we snie, czy podczas zabawy, potrafi obudzić sie z płaczem. Jest karmiona mm i moim mlekiem od prawie 2 miesięcy. Ma na czole, brwiach i wokoło noska chrosty, ale nie są czerwone wyglądają jak potowki, taki maczek,.ale trze tylko oczy. Myślę o alergii albo o poczatku zapalenia spojówek, choć nie ma czerwonych spojówek. Proszku nie zmienialismy, ja i mąż kosmetykow tez nie zmienialismy, nawet perfum nie uzywam. Zmienilam jej dzisiaj mleko, moze to od mleka i w tyg pojde do lekarza. Na alergie u takich malych nie wykonuje sie badań i bede musiala odwiedzic okuliste. Teraz wszystko wklada do buzi i czesto tez ląduje w oku np kocyk moze ma je podraznione, to dopiero od 3-4 dni sie dzieje. Przemywam jalowym wacikiem z solą fizjologiczna ale to nic nie daje, musze jej wkropic po kropelce. Nic innego oczywiście nie stosuję bez konsultacji z lekarzem.wkleje foto czoła choc wydaje mi sie ze to nie ma zwiazku, chrosty są cieliste drobniutkie mogą nie być widoczne . Pozdrawiam

2015-10-17 23:38

Do przemywania oczu moge polecic zioli swietlika dobrze sie sprawdza przy alergicznym zapaleniem spojowek i oczywiscie konsultacja z okulista. Moj synek mial tradzik niemowlecy zaraz po urodzeniu w wyniku uczulenia na proszek dla dzieci zaczelam mu prac ubranka w platkach mydlanych i tradzik minal :)

2015-10-17 22:33

Nie pamiętam ile miesięcy miał mój synek kiedy na jego twarzy pojawiły się krosty i na początku myślałam też że to potówka ale położna która była u nas na wizycie stwierdziła że to trądzik niemowlęcy. Nie miałam żadnego specyfiku z tego powodu ale kąpałam synka wyłącznie w emolientach ja używałam Emolium a czasami do kąpieli dodawałam krochmal który robiłam z mąki ziemniaczanej ( twarz też delikatnie przemywałam przegotowaną wodą z dodatkiem krochmalu). U Wojtusia trądzik zszedł po ok miesiącu ale był moment że jego buzia nie wyglądała ładnie. Trądzik niemowlęcy może być spowodowany uczuleniem na jakiś kosmetyk, proszek, lub wiązać się jeszcze z hormonami matki które nadal są w organizmie malucha. Mam jeszcze takie przemyślenie że może zwróć uwagę na to czy w mieszkaniu nie masz zbyt suchego powietrza, ja odkąd mamy włączone centralne ogrzewanie nawilżam powietrze szczególnie wieczorem przed snem a w ciągu dnia staram się wietrzyć mieszkanie. Jeżeli przemywanie oczu solą fizjologiczną nie da efektów to koniecznie idź z córeczką do okulisty który zbada dlaczego mała trze oczka. Wklejam zdjęcie twarzy mojego synka kiedy miał trądzik niemowlęcy możesz porównać.